Opgeladen: 26-6-2017
Opgeborgen in: Preventie van dementie, Olijfolie
Translation: Virgin olive oil may offer protection against dementia (29-8-2017)

Vierge-olijfolie beschermt misschien tegen dementie

Mensen die het gros van hun vetten uit vierge-olijfolie halen, beschermen zichzelf misschien tegen de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. Dat suggereert een dierstudie, die onderzoekers van Temple University in de VS publiceerden in Annals of Clinical and Translational Neurology.

Studie
De onderzoekers gaven genetisch gemodificeerde 3xTg-muizen, die al vroeg in hun leven de ziekte van Alzheimer ontwikkelen, toen ze 6 maanden oud waren gedurende een half jaar een standaarddieet of voer waaraan vierge-olijfolie was toegevoegd. De muizen in beide groepen consumeerden evenveel kilocalorieën.

De onderzoekers lieten de muizen meerdere keren zwemmen in een aquarium. De eerste keren hadden ze in dat aquarium, vlak onder wateroppervlak, een platform verstopt waarop de dieren konden rusten. Als de muizen dat platform hadden gevonden, haalden de onderzoekers de muizen uit het water - en zetten ze er even later weer in terug. Vervolgens keken de onderzoekers of de muizen zich herinnerden waar het platform de eerste keer was. Zo'n aquarium heet een Morris water maze.

Bovendien keken de onderzoekers, toen de zes maanden voorbij waren, in de hersenen van de muizen naar de klassieke kenmerken van Alzheimer. Bij die breken hersencellen niet-functionele eiwitten niet meer af. Het vermogen tot autofagie is verminderd, zeggen neurologen dan. Daardoor bereikt de concentratie van amyloid-bèta en gefosforyleerd tau-eiwit (een transporteiwit) een giftig niveau, en sterven de hersencellen af.

Resultaten
Het geheugen van de muizen in de olijfoliegroep was beter dan dat van de dieren in de controlegroep. In de hersenen van de dieren in de olijfoliegroep vonden de onderzoekers minder opgehoopt amyloid-bèta, gefosforyleerd tau-eiwit en, last but not least, meer autofagie.


Vierge-olijfolie beschermt misschien tegen dementieConclusie
"We found that olive oil reduces brain inflammation but most importantly activates a process known as autophagy", vat onderzoeksleider Domenico Pratico de uitkomsten in een persbericht samen. [neurosciencenews.com June 21, 2017]

"Thanks to the autophagy activation, memory and synaptic integrity were preserved, and the pathological effects in animals otherwise destined to develop Alzheimer's disease were significantly reduced. This is a very important discovery, since we suspect that a reduction in autophagy marks the beginning of Alzheimer's disease."

Bron:
Annals of Clinical and Translational Neurology. Published online June 21 2017 doi:10.1002/acn3.431.

Meer:
Verzadigd vet in vlees en zuivel versnelt mentale achteruitgang, onverzadigd vet in noten en olijfolie vertraagt het (4-11-2014)


Zeventigplussers die hun hersenen blijven gebruiken beschermen zichzelf tegen dementie

Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen

Minstens zes leefregels die je kans op dementie minimaliseren

Zeventigplussers die hun hersenen blijven gebruiken beschermen zichzelf tegen dementie
Een leefstijl met mentaal-stimulerende activiteiten beschermt zelfs tegen dementie als je de zeventig al lang en breed bent gepasseerd.

Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen
Vis vertraagt vooral de veroudering van hersendelen die nodig zijn voor de opslag van informatie en het nemen van verstandige beslissingen.

Minstens zes leefregels die je kans op dementie minimaliseren
Rook niet, krijg voldoende antioxidanten, B-vitamines en vitamine D binnen en zorg ervoor dat de vetzuren die je consumeert vooral onverzadigd zijn. En eet ook maar veel groenten en fruit.