Opgeladen: 7-11-2016
Opgeborgen in: Dementie & Alzheimer
Translation: No translation yet

Minstens zes leefregels die je kans op dementie minimaliseren

Rook niet, krijg voldoende antioxidanten, B-vitamines en vitamine D binnen en zorg ervoor dat de vetzuren die je consumeert vooral onverzadigd zijn. En eet ook maar veel groenten en fruit. Houd je aan die leefregels, en reduceer zo de kans dat je in de laatste fase van je leven zult dementeren. Dat vertellen neurologen van Nanjing Medical University in Molecular Neurobiology.

Studie
De Chinezen verzamelden 43 eerder gepubliceerde epidemiologische studies, veegden de resultaten daarvan bij elkaar, en analyseerden die opnieuw. Negentien van die studies kwamen uit de VS, 7 uit [bescheiden kuchje] Nederland.

Resultaten

In de figuur hieronder staat 100 voor de 'normale' kans op dementie. Een dieet met veel groenten & fruit, vitamine B, vis en antioxidanten verlaagt de kans op dementie, terwijl roken, een gebrekkige vitamine D-status en een hoge inname van aluminium de kans op dementie juist verhogen.

Waar je een sterretje ziet staan, zijn de onderzoekers om methodologische redenen nog niet honderd procent zeker van hun zaak - bijvoorbeeld omdat de uitkomsten van de studies flink uiteenlopen.


Minstens zes leefregels die je kans op dementie minimaliseren


Minstens zes leefregels die je kans op dementie minimaliserenAluminium
Verrassend is de invloed van blootstelling aan aluminium op het dementierisico. De onderzoekers baseren zich hier voornamelijk op een Franse epidemiologische studie naar het effect van aluminium in het drinkwater. [Am J Epidemiol. 2000 Jul 1;152(1):59-66.] [Am J Epidemiol. 2009 Feb 15;169(4):489-96.]

Bij mensen die per liter drinkwater meer dan 100 microgram aluminium in hun drinkwater consumeren was sprake van een verhoogde kans op dementie. In Nederland komen zulke hoge waarden niet veel voor. Volgens RIVM zit in 88 procent van de gevallen de concentratie aluminium in ons drinkwater onder de 30 microgram per liter. [RIVM Rapport 714301005]

Bron:
Mol Neurobiol. 2016 Nov;53(9):6144-6154.

Meer:
Elke dag een beetje cafeïne vermindert de kans op dementie met een kwart (11-10-2016)
Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie (27-5-2016)
Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering (25-6-2015)


Minder koolhydraten, beter geheugen Bosbessensapkuur verbetert geheugen Rode druivensap is een smartdrug

Minder koolhydraten, beter geheugen
Een dieet waarbij de energie vooral uit vetten en eiwitten komt, en niet uit koolhydraten, verbetert de geheugenfuncties van ouderen.

Bosbessensapkuur verbetert geheugen
Drink elke dag 2-3 glazen bosbessensap, en 12 weken later werkt je geheugen merkbaar beter.

Rode druivensap is een smartdrug
Geen liefhebber van bessensap? Rode druivensap werkt net zo goed.