C3, de 'opvolger' van C60 (let op die aanhalingstekens)
Gisteren schreven we over een spectaculaire dierstudie, waarin in olijfolie opgeloste C60-moleculen de levensduur van ratten vertweevoudigden. Vandaag hebben we het over een andere dierstudie, waarin ook het aan C60 verwante C3 een interessant anti-verouderingseffect bleek te hebben. Hoewel het effect van C3 minder sensationeel is als dat van C60, maakt deze studie duidelijk hoe C60 ongeveer zou moeten werken.
C3
In de vroege jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkelden chemici het molecuul C3 door groepen vast te plakken aan het C60-molecuul. Die groepen zouden het molecuul in water oplosbaar maken, zodat het beter biobeschikbaar werd. Dat je C60-moleculen ook meer biobeschikbaar kunt maken door ze op te lossen in olie was toen nog niet bekend.
C3, bleek uit in vitro-studies van Washington University School of Medicine uit 1997, [Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Aug 19;94(17):9434-9.] maakt hersencellen beter bestand tegen zuurstoftekort en uithongering. De onderzoekers vonden ook aanwijzingen dat C3 de hersenen beschermt tegen plaques.
Studie
In 2008 publiceerden onderzoekers van de dezelfde groep een dierstudie waarin ze muizen van een jaar oud - zeg maar: muizen van middelbare leeftijd - via hun drinkwater elke dag een dosis C3 gaven. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 60-80 milligram C3 gekregen.
Resultaten
De muizen in de experimentele groep leefden gemiddeld 11 procent langer dan de muizen in de controlegroep.
De onderzoekers dienden de muizen dihydro-ethidium toe, en keken vervolgens in de hersenen van de dieren hoeveel geoxideerde dihydro-ethidium ze konden vinden. Als hersenen verouderen maken ze minder antioxidante enzymen als SOD aan, en meer vrije radicalen.
Hoe meer geoxideerd dihydro-ethidium in de hersencellen de onderzoekers terugvonden, hoe meer vrije radicalen die hersencellen aanmaken, hoe minder antioxidante enzymen, en hoe verder de cellen zijn verouderd.
De figuur hierboven laat zien dat C3 de hersencellen van oude muizen laat functioneren als de cellen van jongere dieren. Op basis van eerdere studies vermoeden de onderzoekers dat C3 vooral actief is in de mitochondria van de cellen.
De onderzoekers testten de geheugenfuncties van de oudere muizen, en zagen dat C3 het vermogen van de dieren om nieuwe informatie op te nemen weer op een niveau bracht dat je zou verwachten van jongere dieren.
Conclusie
"An administered antioxidant with mitochondrial activity and nervous system penetration not only increases lifespan, but rescues age-related cognitive impairment in mammals", schrijven de onderzoekers. "SOD mimetics with such characteristics may provide unique complements to genetic strategies to study the contribution of oxidative processes to nervous system aging."
Hoe meer we erover te weten komen, hoe interessanter we dit type moleculen vinden. Al kunnen we ons bijna niet voorstellen dat die dingen geen bijwerkingen hebben.
Binnenkort meer.
Bron:
Neurobiol Aging. 2008 Jan;29(1):117-28.
Meer:
Twee keer langer leven dankzij C60? (8-8-2020)
|