Opgeladen: 8-8-2020
Opgeborgen in: Levensverlenging & supplementen, In de pijplijn
Translation: Can C60 double your lifespan? (9-8-2020)

Twee keer langer leven dankzij C60?

Twee keer langer leven dankzij C60?
Misschien zitten we er faliekant naast, maar we hebben het idee dat we op het web steeds meer advertenties zien voor supplementen met C60, en webwinkels die C60 verkopen. Volgens de ads en de webwinkels is C60 een complex koolstofmolecuul dat de levensduur kan verlengen. En verhip. Volgens een dierstudie van onderzoekers van de Université Paris Sud XI doet C60 dat ook echt.
En hoe.

C60
Twee keer langer leven dankzij C60?
C60 is een bolletje dat bestaat uit koolstofmoleculen. Je ziet de structuur hiernaast. De zwarte bolletjes zijn koolstofatomen.

C60 is volgens de websites die we op dit moment napraten betrekkelijk goedkoop. In biologische systemen reageert het als een antioxidant. De bolstructuren kunnen door membranen heendringen, en in biologische systemen electronen opvangen. Zo zou C60 de cellulaire schade door vrije radicalen en verbrandingsprocessen kunnen voorkomen.

Studie
In 2012 publiceerden Franse onderzoekers een dierstudie in Biomaterials waarin ze ratten olijfolie gaven waarin ze C60 hadden opgelost. In een studie die een week duurde, achterhaalden ze dat C60, opgelost in olie, oraal beschikbaar was. Daarnaast bestudeerden de onderzoekers het effect van oraal toegediend C60 op de levensduur van de dieren.

De toediening van C60 begon toen de ratten 10 maanden oud waren. Op die leeftijd zijn ratten jonge volwassenen.

De onderzoekers gaven de ratten een week lang elke dag C60. Daarna kregen de ratten gedurende 7 weken elke week een dosis C60. In de 4 maanden die volgden kregen de ratten elke 2 weken een dosis C60. Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze per dosis grofweg 15-20 milligram C60 binnengekregen.

Een controlegroep ratten kreeg alleen olijfolie, een andere controlegroep kreeg helemaal niets.

Resultaten
C60 verlengde de levensduur van de proefdieren met 90 procent. Dat komt bijna neer op een verdubbeling. Opmerkelijk - behalve dan voor de welingelichte lezers van deze webstek - was dat olijfolie zonder C60 ook een fors positief effect op de levensduur had. Olijfolie verlengde de life span van de ratten met 18 procent.


Twee keer langer leven dankzij C60?


Conclusie
"A longer treatment could have generated even longer lifespans", schrijven de onderzoekers. "Anyway, this work should open the road towards the development of the considerable potential of C60 in the biomedical field."

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Binnenkort meer.

Bron:
Biomaterials. 2012 Jun;33(19):4936-46.

Meer:
Cur2004-8 is effectiever dan curcumine, zegt dierstudie (10-7-2020)
Hoogbejaard maar topfit | De belofte van interleukine-37 (20-6-2020)
Superantioxidant Eukarion-134 stopt spierafbraak (13-4-2019)


Levensverlengend medicijn houdt je spieren sterk als je veroudert Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie en noten, verlengt misschien de levensduur Het allereerste medicijn tegen veroudering is in aantocht

Levensverlengend medicijn houdt je spieren sterk als je veroudert
Dierstudie bewijst de potentie van SLO1-remmers.

Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie en noten, verlengt misschien de levensduur
Het vetzuur oleic acid, rijkelijk aanwezig in olijfolie, noten en avocado, heeft een levensverlengende werking. In ieder geval in wormpjes, en misschien ook in mensen.

Het allereerste medicijn tegen veroudering is in aantocht
Worden we straks allemaal 120 dankzij de TXNIP-blokkers?