Opgeladen: 26-1-2019
Opgeborgen in: In de pijplijn, Levensverlenging & fundamenteel onderzoek
Translation: SLO1 inhibitors: life extension drugs that keep muscles strong when you age (27-1-2019)

Levensverlengend medicijn houdt je spieren sterk als je veroudert

Het is misschien mogelijk om een medicijn te maken dat spieren in de tweede levenshelft beschermt tegen afbraak en sterk houdt, en tegelijkertijd heel misschien ook het leven verlengt. Die hoop wordt gewekt door een dierstudie, die Amerikaanse en Chinese biologen hebben gepubliceerd in Science Advances. De onderzoekers experimenteerden met het 1 millimiter-grote wormpje Caenorhabditis elegans.

Studie
Als aaltjes in hun laatste levensfase komen, verliezen ze geleidelijk hun spieren en gaan ze steed minder bewegen.

Dat heeft alles te maken met de afbraak van hun neuromuscular junctions: de punten in de spierweefsels die contact maken met de zenuwbanen. Dat is bekend.

Ook bekend is dat het molecuul SLO1 bij aaltjes, of ze nu oud zijn of jong, de neuromuscular junctions afremt. En dus vroegen de onderzoekers zich af of je spierverlies door veroudering - en wie-weet ook veroudering zelf - kunt afremmen als je SLO1 blokkeert.

Resultaten
In een eerste serie experimenten maakten de onderzoekers aaltjes waarbij het gen voor SLO1 niet werkte, en de diertjes het dus zonder SLOI moesten stellen.

Toen de aaltjes nog maar een paar dagen oud waren, bewogen ze minder. Ze waren door het uitschakelen van SLO1 kennelijk minder gezond en vitaal dan normale aaltjes [WT]. Maar op latere leeftijd bewogen de diertjes zonder het SLO1-gen meer - en verhip: ze leefden ook nog langer.


Levensverlengend medicijn houdt spieren sterk als je veroudert


In andere proeven gaven de onderzoekers gewone aaltjes paxilline, een giftige stof uit de penicillineschimmel die SLO1 blokkeert.

Waren de aaltjes nog jong [1-3 dagen] toen de toediening begon, dan verminderde het middel de fysieke activiteit van de diertjes, zonder dat die langer gingen leven. Maar waren de aaltjes al op middelbare leeftijd [5-7 dagen] toen de toediening begon, dan werden ze juist fysiek actiever en leefden ze langer.


Levensverlengend medicijn houdt spieren sterk als je veroudert


Conclusie
"It's not necessarily ideal to have a longer lifespan without improvements in health or strength", vertelt onderzoeksleider Shawn Xu in een persbericht. [sciencedaily.com January 2, 2019] "But we found that the interventions improved both parameters - these worms are healthier and they live longer."

De volgende stap is onderzoek met proefdieren die een beetje dichter bij mensen staan, zegt Xu. "Studying aging in organisms with longer lifespans is a major investment. But now we have identified a molecular target, a potential site and specific timing, which should facilitate further investigation."

Bron:
Sci Adv. 2019 Jan 2;5(1):eaau5041.

Meer:
TXNIP-blokkers: het allereerste medicijn tegen veroudering is in aantocht (1-7-2018)
Irisin, het levensverlengende hormoon uit je spieren (8-12-2014)
Cafeïne en paracetamol zijn longevity-drugs (2-9-2012)


Door het activeren van stamcellen verjongt vasten je weefsels Meer stress, minder longevity-hormoon Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie en noten, verlengt misschien de levensduur

Door het activeren van stamcellen verjongt vasten je weefsels
Als het lichaam tijdens een vastenperiode niet langer glucose als brandstof gebruikt, en vetzuren gaat verbranden, krijgen stamcellen een prikkel om weefsels te verjongen.

Meer stress, minder longevity-hormoon
De nieren en de hersenen scheiden een hormoon af dat veroudering vertraagt, de levensduur verlengt, de kans op verouderingsziekten en hart- en vaataandoeningen vermindert en de spieren sterk houdt. Dat longevity-hormoon heet klotho.

Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie en noten, verlengt misschien de levensduur
In ieder geval in wormpjes, en misschien ook in mensen.