Het allereerste medicijn tegen veroudering is in aantocht
De ontwikkeling van een middel tegen veroudering wil maar niet lukken. Er zijn zoveel factoren betrokken bij veroudering, dat wetenschappers niet weten welke factor ze nu moeten aangrijpen om een werkzaam middel tegen veroudering te ontwikkelen. Maar onderzoekers van het German Cancer Research Center denken dat ze nu iets hebben ontdekt waardoor op niet al te lange termijn de eerste effectieve anti-verouderingspil uit de laboratoria komt rollen.
Humaan onderzoek
De onderzoekers vergeleken immuuncellen van twintigers met die van 55-plussers. Zo ontdekten ze dat door het verouderingsproces cellen steeds minder thioredoxin [TRX] gaan aanmaken. Thioredoxin is een enzym dat beschermende moleculen als glutathione in staat stelt cellen te beschermen tegen agressieve moleculen die biochemici 'vrije radicalen' noemen. Verouderingsverschijnselen worden gedeeltelijk veroorzaakt door die vrije radicalen.
Door hun vergelijkende onderzoek ontdekten de Duitsers ook dat de afname van de aanmaak van thioredoxin werd veroorzaakt door een toename van de productie van thioredoxin-interacting protein [TXNIP]. En dus vroegen de onderzoekers zich af of ze door het afremmen van TXNIP cellen beter bestand tegen vrije radicalen konden maken - en organismen langer konden laten leven.
Minder last van vrije radicalen
De onderzoekers plakten in het DNA van cellen een stukje genetisch materiaal waardoor die cellen minder TXNIP aanmaakten. Dat nieuwe stukje DNA werd pas actief als de onderzoekers de cellen blootstelden aan het antibioticum doxycycline [Dox].
Gooiden de onderzoekers waterstofperoxide [H2O2; een vrij radicaal] bij de genetisch gemanipuleerde cellen, dan ging een flink percentage van de cellen dood. Maar toen ze het nieuwe genconstruct met doxycycline activeerden, halveerde de sterfte van de cellen.
Langer leven
De onderzoekers maakten vervolgens twee soorten genetisch versleutelde fruitvliegjes. De ene soort maakte extra veel TXNIP aan, en de andere soort juist minder TXNIP dan normaal. De vliegjes met extra veel TXNIP leefden gemiddeld korter dan normaal, de vliegjes met minder TXNIP gemiddeld langer dan normaal.
Conclusie
Goed, de Duitsers deden proeven met cellen en fruitvliegjes, niet met mensen. Maar toch denken ze dat hun bevindingen kunnen leiden tot een medicijn, of een misschien een dieet of een supplement dat mensen langzamer laat verouderen. "TRX-1 and its opponent TXNIP are highly conserved in the course of evolution; they hardly differ between flies and humans", zegt onderzoeksleider Peter Krammer in een persbericht. [sciencedaily.com June 20, 2018]
"Scientists have found hundreds of genes that are somehow related to the aging process. But it is enough to switch off TXNIP to delay aging. [...] And that makes it an interesting candidate to intervene in the aging process in the future."
Bron:
FEBS Lett. 2018 Jun 13. doi: 10.1002/1873-3468.13156. [Epub ahead of print].
Meer:
Door het activeren van stamcellen verjongt vasten je weefsels (15-5-2018)
Oleic acid, het belangrijkste vetzuur in olijfolie en noten, verlengt misschien de levensduur (30-4-2017)
Het gen waarmee je gezond de 100 haalt reageert op voeding (5-2-2017)
|