Opgeladen: 31-10-2016
Opgeborgen in: Levensverlenging & fundamenteel onderzoek
Translation: Lactic acid keeps you fit, healthy and young (7-2-2017)

Melkzuur houdt je fit, gezond en jong

Melkzuur houdt je fit, gezond en jong
Tijdens intervaltraining en high-reps-krachttraining dumpen de spieren forse hoeveelheden melkzuur in de bloedbaan. Dat melkzuur beschermt cellen mogelijk tegen agressieve moleculen, laat cellen beter functioneren en vertraagt verouderingsprocessen. Dat leiden onderzoekers van de universiteit van Tokio af uit experimenten die ze uitvoerden met muizen.

Studie
De onderzoekers dienden muizen 1 gram natriumlactaat per kilogram lichaamsgewicht toe via hun dunne darm. Drie uur later keken ze in de kuitspieren van de proefdieren of door die toediening genen anders waren gaan werken. Op de figuur hieronder zie je dat het melkzuur toen al uit het bloed was verdwenen.


Melkzuur houdt je fit, gezond en jongResultaten
De onderzoekers ontdekten dat het melkzuur het gen Pgc-1-alpha harder had laten werken. Het eiwit dat door dat gen wordt aangemaakt speelt een sleutelrol bij de aanmaak van mitochrondria. Dat zijn de energiefabrieken van de cel, die voedingsstoffen omzetten in energie.


Melkzuur houdt je fit, gezond en jongWetenschappers hopen dat middelen die cellen meer mitochondria laten aanmaken de vetverbranding verhogen en verouderingsprocessen kunnen vertragen. Volgens recente inzichten is veroudering gedeeltelijk het gevolg van een cellulaire energiecrisis - door veroudering vermindert het aantal mitochondria in de cellen, en gaan de overblijvende mitochondria minder goed werken. Het gevolg is dat de cellen door een tekort aan energie niet meer goed functioneren.


Melkzuur houdt je fit, gezond en jongHet Mt1- en Mt2-gen coderen voor de enzymen metallothionein-1 en -2. Die spelen een rol bij de bescherming van cellen tegen agressieve verbindingen.

Conclusie
Goed, de Japanners beschrijven in hun stuk alleen het effect van melkzuur op de spieren. Maar, zo schrijven ze, ze vermoeden dat het normaliter door de spieren tijdens intensieve inspanningen geproduceerde melkzuur ook op andere plaatsen in het lichaam actief is.

"Our results suggest that lactate, which is well known to be increased during exercise, also acts as a signal for upregulating genes related to mitochondrial function", concluderen de onderzoekers.

"We previous study reported that treadmill running increased mRNA levels of PGC-1-alpha andPDK4in the liver, and similar adaptations were observed with lactate injection [J Neurochem. 2013 Oct;127(1):91-100.] Furthermore, lactate injection increased the UCP1 mRNA level and induced browning of the white adipose tissue. [Diabetes. 2014 Oct;63(10):3253-65.]"

"Although the skeletal muscle is the primary site of lactate production, the effects of lactate may not be limited to the skeletal muscle."

Bron:
Appl Physiol Nutr Metab. 2016 Jun;41(6):695-8.

Meer:
Supplement met melkzuur en cafeine geeft sporters grotere spieren (21-1-2015)
Melkzuur als testosteronverhogend supplement (2-6-2009)
Melkzuur, meneer - u weet wel waarom (30-5-2009)


Voegt melkzuur iets toe aan sportdrankjes? De endurance drug in cacao schakelt PGC-1-alpha aan Agmatine, het afslanksupplement dat (bijna) alles heeft

Voegt melkzuur iets toe aan sportdrankjes?
Uit deze studie wordt het niet goed duidelijk.

De endurance drug in cacao schakelt PGC-1-alpha aan
Net als melkzuur, dus...

Agmatine, het afslanksupplement dat (bijna) alles heeft
En misschien uitstekend combineert met melkzuur.