Opgepoetst: 10-4-2022
Opgeladen: 13-3-2012
Opgeborgen in: Cacao, Suppletie voor meer uithoudingsvermogen
Translation: Cacao contains endurance sports drug (11-4-2012)

In cacao zit een duursportdrug

Geef mensen met diabetes-2 en hartfalen elke dag een flinke hoeveelheid chocolade, en hun spiercellen gaan beter functioneren. Na 3 maanden lijkt het volgens een kleine studie van de University of California in San Diego wel alsof de patiënten hebben getraind.


In cacao zit een duursportdrug


Mitochrondria & cacao
De spier- en hartcellen van mensen met hartfalen en diabetes-2 zijn er slecht aan toe. Door een opstapeling van moleculaire fouten functioneren hun mitochondria niet meer naar behoren, en kunnen de cellen niet meer voldoende energie opwekken.

De onderzoekers keken of ze daaraan met cacaosuppletie iets konden doen. In cacao zit de verbinding die je hierboven ziet: (-)-epicatechine. Die verbinding stimuleert, mogelijk samen met andere stoffen in cacao, de opwekking van energie in de mitochondria. In dierstudies ontpopt de verbinding zich als een exercise substitute - maar dan wel eentje die nòg beter werkt in combinatie met echte fysieke inspanning.

Studie
Doet (-)-epicatechine dat ook bij mensen? Omdat ze daar achter wilden komen gaven de onderzoekers 5 patiënten elke dag voor - niet schrikken - een kleine 400 kilocalorieën aan chocolade in de vorm van 4 stukjes chocolade en 2 "cocoa research beverages". Die calorische verschrikking leverde 100 milligram epicatechine per dag.

Resultaten
Of de proefpersonen na 3 maanden cacaosuppletie nog in hun broeken pasten vertellen de onderzoekers niet. Ze vertellen echter wel dat de spiercellen ingrijpend veranderden. De hoeveelheid NO - gemeten in de vorm van nitraten en nitriet - in de spiercellen was fiks toegenomen.


In cacao zit een duursportdrug


Dat gold ook voor de aanmaak van het eiwit PGC-1-alpha. PGC-1-alpha laat cellen meer mitochondria aanmaken, en stimuleert hun ontwikkeling.

Voor levensverlengers is misschien interessant dat cacaosuppletie ook het 'methusalem-enzym' SIRT1 activeerde.


In cacao zit een duursportdrug


In cacao zit een duursportdrug


Suppletie veranderde de mitochondria van de spiercellen. Ze werden compacter doordat het aantal cristae toenam. Als we een mitochondrium eventjes vergelijkt met een fabriek, dan houdt het effect van suppletie in dat het aantal machines in die fabriek toenam.

De studie vertelt niet of de proefpersonen daadwerkelijk fitter werden, maar op basis van deze studie zou je het wel verwachten. Alles wijst erop dat het vermogen van hun spiercellen om voedingsstoffen om te zetten in energie toenam.

Sponsor
Nog even, en tourwinnaars worden niet meer gesponsord door fabrikanten van middelen die het zuurstoftransport verbeteren medicijnen tegen kanker, maar door Mars en Côte d'Or.

En door The Hershey Company, natuurlijk. Dat bedrijf betaalde mee aan de studie.

Bron:
Clin Transl Sci. 2012 Feb;5(1):43-7.

Meer:
Het dopingeffect van veertig gram pure chocolade per dag (11-1-2016)
Cacao maakt je alert (14-5-2015)
Cacao helpt tegen chronische vermoeidheid (19-12-2006)


Meer stamina en mitochondria door mitochondrial nutrients Creatine + duurtraining = fors meer mitochondria in je spiercellen Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag

Meer stamina en mitochondria door mitochondrial nutrients
Schrijf maar even op: alfa-liponzuur, acetyl-L-carnitine, biotine, vitamine B2, B3 en B6, creatine, Q10, resveratrol en taurine.

Creatine + duurtraining = fors meer mitochondria in je spiercellen
Creatine is misschien net zo interessant voor duursporters als voor krachtsporters.

Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag
Dat zou kunnen betekenen dat ginseng veroudering vertraagt, of afslankpogingen succesvoller maakt. Of sporters meer uithoudingsvermogen geeft. Of...