13.03.2012

In cacao zit een duursportdrug

Geef mensen met diabetes-2 en hartfalen elke dag een flinke hoeveelheid chocolade, en hun spiercellen gaan beter functioneren. Na 3 maanden lijkt het volgens een kleine studie van de University of California in San Diego wel alsof de patiënten hebben getraind.

De spier- en hartcellen van mensen met hartfalen en diabetes-2 zijn er slecht aan toe. Door een opstapeling van moleculaire fouten functioneren hun mitochondria niet meer naar behoren, en kunnen de cellen niet meer voldoende energie opwekken.

(-)-Epicatechin
De onderzoekers keken of ze daaraan met cacaosuppletie iets konden doen. In cacao zit de verbinding die je hiernaast ziet: (-)-epicatechin. Die verbinding stimuleert, mogelijk samen met andere stoffen in cacao, de opwekking van energie in de mitochondria. In dierstudies ontpopt de verbinding zich als een exercise substitute - maar dan wel eentje die nòg beter werkt in combinatie met echte fysieke inspanning.

Doet (-)-epicatechin dat ook bij mensen? Omdat ze daar achter wilden komen gaven de onderzoekers 5 patiënten elke dag voor - niet schrikken - een kleine 400 kcal aan chocolade in de vorm van 4 stukjes chocolade en 2 "cocoa research beverages". Die calorische verschrikking leverde 100 mg epicatechine per dag.

Of de proefpersonen na 3 maanden cacaosuppletie nog in hun broeken pasten vertellen de onderzoekers niet. Ze vertellen echter wel dat de spiercellen ingrijpend veranderden. De hoeveelheid NO - gemeten in de vorm van nitraten en nitriet - was fiks toegenomen. Dat gold ook voor de aanmaak van het eiwit PGC1-alpha. PGC1alpha laat cellen meer mitochondria aanmaken, en stimuleert hun ontwikkeling. Voor levensverlengers is misschien interessant dat de cacaosuppletie ook het 'methusalem-enzym' SIRT1 activeerde.


In cacao zit een duursportdrug


In cacao zit een duursportdrug


In cacao zit een duursportdrug


In cacao zit een duursportdrug


In cacao zit een duursportdrug


De mitochondria veranderden van vorm. Ze worden compacter. De fotootjes linksboven laten een mitochondrium zien van een specifieke proefpersoon. De ene is genomen voordat de toediening van cacao begon, de andere daarna. Zoals je ziet krijgen de mitochondria meer cristae. Als we een mitochondrium eventjes vergelijkt met een fabriek, dan houdt dat in dat er meer machines in die fabriek staan.

De studie vertelt niet of de proefpersonen daadwerkelijk fitter werden, maar op basis van deze studie zou je het wel verwachten. Alles wijst erop dat het vermogen van hun spiercellen om voedingsstoffen om te zetten in energie toenam.

Nog even, en tourwinnaars worden niet meer gesponsord door fabrikanten van middelen die het zuurstoftransport verbeteren medicijnen tegen kanker, maar door Mars en Côte d'Or. En door The Hershey Company [hersheys.com], natuurlijk. Dat bedrijf betaalde mee aan de studie.

Bron:
Clin Transl Sci. 2012 Feb;5(1):43-7.

Meer:
Conditie aan het opbouwen? Cacao maakt je sneller fit (4-8-2011)
Cacao ontlast hart bij inspanning (9-2-2010)
Fenol in cacao werkt als clenbuterol (25-11-2009)