Opgepoetst: 6-4-2022
Opgeladen: 14-5-2015
Opgeborgen in: Cacao, Breinversterkers
Translation: Cocoa makes you alert (26-6-2015)

Cacao maakt je alert

Een stukje van veertig gram pure chocolade activeert de hersenen en maakt je wakkerder, alerter en minder slaperig. Dat melden psychologen van Northern Arizona University in NeuroRegulation. Nog een reden waarom het toevoegen van een paar eetlepels cacao aan je preworkout-shake, zoals sommige sporters wel eens doen, helemaal niet zo'n slecht idee is.


Cacao maakt je alertCacao als stimulantium

Theobromine

TheobromineTheofylline

Theofylline

Cacao bevat een cocktail van interessante bioactieve stoffen, zoals theobromine, theofylline en - in kleine hoeveelheden - cafeïne. In cacao zitten bovendien fenolen die de concentratie natuurlijke pephormonen als adrenaline en nor-adrenaline kunnen verhogen.

Het kwam dan ook niet als een volslagen verrassing dat Britse onderzoekers tien jaar geleden verkondigden dat cacao mensen een stimulerende werking had bij chronische vermoeidheid. Maar studies naar de stimulerende effecten van cacao, waarbij onderzoekers de electrische activiteit van de hersenen meten, waren er nog niet. En dat is dus precies wat de onderzoekers van Northern Arizona University hebben gedaan.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 122 studenten van 18-25 jaar. Ze verdeelden die in 6 groepen, en gaven 3 daarvan een stuk van 40 gram chocolade. De chocolade was geproduceerd door The Hershey Company, de sponsor van het onderzoek.

De ene groep kreeg higher cacao chocolate. Die bestond voor 60 procent uit cacao, en de studenten kregen dus 24 gram cacao binnen (dat correspondeert met 3-4 eetlepels cacaopoeder).

Een andere groep kreeg 40 gram low cacao chocolate. Dat was witte chocolade, en daarin zit geen cacao - maar wel meer suiker en vet.

De derde groep kreeg higher cacao chocolate waaraan de fabrikant het aminozuur L-theanine had toegevoegd.

Je ziet de precieze samenstelling van de drie verschillende soorten chocolade hieronder.


Cacao maakt je alertTwee controlegroepen dronken water met suiker. De high sugar-groep kreeg net zoveel suiker als de low cacao chocolate-groep in de vorm van chocolade had gekregen; de low sugar-kreeg net zoveel suiker als de higher cacao chocolate-groep had gekregen. Een derde controlegroep kreeg water zonder toevoegingen.

Resultaten
Vlak voordat de studenten hun chocolade of water kregen en anderhalf uur daarna registreerden de onderzoekers met electroden, die ze op het hoofd van de studenten hadden geplakt, de electrische activiteit van hun hersenen.

In de figuren hieronder zie je het verschil tussen beide metingen.

In de studenten die higher cacao chocolate-groep hadden gekregen was sprake van een afname van de theta-golven. Je hersenen produceren meer thetagolven naarmate je slaperiger bent.


Cacao maakt je alert


Cacao maakt je alertDe onderzoekers zagen bij de higher cacao chocolate-groep - en trouwens ook bij de high sugar-groep - een significante toename van de beta-golven. Je hersenen produceren meer betagolven naarmate je alerter bent, en meer aandacht besteedt aan je omgeving.

Conclusie
"Chocolate is indeed a stimulant and it activates the brain in a really special way", zegt co-auteur Larry Stevens in een persbericht. [news.nau.edu May 7, 2015] "It can increase brain characteristics of attention."

Bron:
NeuroRegulation 2015;2(1):3-28.

Meer:
Het dopingeffect van veertig gram pure chocolade per dag (11-1-2016)
Cacao helpt tegen chronische vermoeidheid (19-12-2006)


Rozemarijnolie, een natuurlijk pepmiddel voor de late uurtjes Robuvit, een pepmiddel uit eikenhout (zonder bijwerkingen) Gebruik gember, denk sneller

Rozemarijnolie, een natuurlijk pepmiddel voor de late uurtjes
Als je weer eens tot diep in de nacht studeren, dan helpt het inademen van rozemarijnolie je niet alleen om wakker te blijven. Ook je vermogen om informatie op te nemen wordt groter.

Robuvit, een pepmiddel uit eikenhout (zonder bijwerkingen)
Je struikelt over de stimulantia die je energieniveau moeten opkrikken en vermoeidheid moeten verdrijven, maar al die krengen hebben bijwerkingen. Pardon our French.

Gebruik gember, denk sneller
Als je lang moet nadenken om je de naam van iemand te herinneren, of je merkt dat het nemen van eenvoudige beslissingen je te veel tijd kost, dan heb je misschien baat bij gember.