Opgeladen: 25-10-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Breinversterkers, Psychologie
Translation: The stimulant from oak that has no side effects (26-10-2021)

Robuvit, een pepmiddel uit eikenhout (zonder bijwerkingen)

Je struikelt over de stimulantia die je energieniveau moeten opkrikken en vermoeidheid moeten verdrijven, maar al die krengen hebben bijwerkingen. Pardon our French. Als ze niet je hartslag en bloeddruk opjagen, dan zorgen ze wel voor een onaangenaam gevoel van spanning. Dat geldt misschien niet voor Robuvit, een nieuwkomer op de supplementenmarkt.


Robuvit, een pepmiddel uit eikenhout (zonder bijwerkingen)


Robuvit
Robuvit is een product van Horphag Research, hetzelfde bedrijf dat Pycnogenol op de markt zet. Horphag introduceerde Robuvit in 2014. Robuvit is een extract op waterbasis van het hout van de Europese zomereik Quercus robur.

Robuvit bevat vooral fenolen. Of, als je het preciezer wil weten, ellagitannines. Of, als dat nog niet precies genoeg is, roburines. Een paar prominente roburines in Robuvit zijn vescalagine en castalagine.


Robuvit, een pepmiddel uit eikenhout (zonder bijwerkingen)


Na inname wordt een groot deel van de roburines in Robuvit omgezet in urolithines. Als je hier, hier en hier leest wat urolithines doen met spieren en hormonen, dan snap je onze interesse.

Studie
De auteurs van de studie die in 2015 verscheen in Phytotherapy Research gaven 20 gezonde proefpersonen van 45-65 jaar gedurende 4 weken elke dag 3 capsules met 100 milligram Robuvit. Er was geen controlegroep die een placebo kreeg.

Niet netjes, inderdaad.

De studiedeelnemers moesten op de dag dat de suppletie begon [Q1], en op de laatste dag van hun Robuvitkuur, [Q5] de Activation-Deactivation Adjective Check List invullen. [Activation-Deactivation Adjective Check List]

Resultaten
Door suppletie met Robuvit voelden de proefpersonen zich minder moe, minder gespannen maar wel energieker. De toename van het gevoel van kalmte was niet significant.


Robuvit, een pepmiddel uit eikenhout (zonder bijwerkingen)


Robuvit, een pepmiddel uit eikenhout (zonder bijwerkingen)


De figuur hierboven heeft betrekking op de proefpersonen die, voordat de suppletie begon, slecht scoorden op de Activation-Deactivation Adjective Check List. 4 van hen rapporteerden een afname van de vermoeidheid, bij 2 non-responders had suppletie geen effect.

De onderstaande figuren hebben betrekking op het effect op energie en kalmte bij proefpersonen met aanvankelijk slechte scores. Bij de meesten verbeterden de scores tijdens de suppletieperiode.


Robuvit, een pepmiddel uit eikenhout (zonder bijwerkingen)


De meeste proefpersonen lijken dus baat te hebben bij Robuvit. Ze voelen zich energieker, minder vermoeid, maar niet minder kalm of meer gespannen. Ook andere bijwerkingen schitterden door afwezigheid, schrijven de onderzoekers.

Sponsor
Bijna vergeten te zeggen. De studie is betaald door Horphag, de producent van Robuvit.

Bron:
Phytother Res. 2015 Aug;29(8):1219-24.

Meer:
Ellagitannines in bessen, frambozen en aardbeien blokkeren veroudering van de huid (1-5-2021)


Behoefte aan meer energie? Neem een placebo! Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek Rutine, een mentaal pepmiddel

Behoefte aan meer energie? Neem een placebo!
Als je wat meer energie kunt gebruiken, neem dan gerust een placebo. Je zult er energieker door worden, ook al zitten er geen actieve stoffen in die dingen.

Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek
Fruit is niet alleen gezonder voor je lichamelijke gezondheid dan chips en chocolaatjes, maar ook beter voor je geestelijke gezondheid.

Rutine, een mentaal pepmiddel
Suppletie met rutine, een stof die je in praktisch elke vitamineshop kunt kopen, verhoogt binnen een uur de concentratie serotonine en dopamine in je hersenen.