Opgeladen: 1-5-2019
Opgeborgen in: Ginseng, Plantaardige extracten
Translation: Supplementation with three grams of ginseng per day increases the number of mitochondria in your cells (2-5-2019)

Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag

Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag
Als mensen dagelijks 3 gram Koreaanse ginseng gebruiken, neemt het aantal mitochondria in hun cellen toe. Dat zou kunnen betekenen dat ginseng veroudering vertraagt, of afslankpogingen succesvoller maakt. Of sporters meer uithoudingsvermogen geeft. Of...

Studie
Zuid-Koreaanse onderzoekers, verbonden aan Yonsei University College of Medicine, experimenteerden met zo'n zestig mannen van 30-70 jaar.

De mannen waren niet erg gezond, en waren hard op weg om diabetes type-2 te krijgen. Ze hadden vaak overgewicht, een hoge glucosespiegel, een hoge bloeddruk en veel slecht cholesterol in hun bloed. Ze gebruikten nog geen medicijnen.

De Koreanen gaven de helft van de mannen gedurende 4 weken elke dag placebopillen. De andere helft kreeg capsules met een extract van rode ginseng.

Rode ginseng of Koreaanse ginseng is iets anders dan reguliere of witte ginseng. Rode ginseng wordt eerst gekookt, witte ginseng niet. De onderzoekers gaven de mannen dagelijks 3 gram rode ginseng. De mannen verspreidden die dosis over 2 momenten van inname.

De onderzoekers gebruikten een product van de Korean Ginseng Corporation. Die organisatie financierde het onderzoek.


Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag


Resultaten
Suppletie met ginseng zorgde voor een lichte toename van de concentratie van testosteron en IGF-1, en een even subtiele afname van de cortisol:DHEA-ratio.

Klik op de figuur hieronder voor een leesbare versie.


Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag


Meer mitochondria in je cellen door drie gram ginseng per dag


Overtuigender was het effect dat je hierboven ziet. Suppletie met ginseng zorgde voor een fikse toename van het aantal mitochondria in de cellen van de proefpersonen. Dat betekent dat de cellen meer voedingsstoffen kunnen omzetten in energie.

Dan ga je toch al snel denken aan een waaier van mogelijke gezondheidseffecten, zoals een verlaging van de glucosespiegel, een hoger energieverbruik en dus ook een afname van de vetmassa en een toename van het uithoudingsvermogen en de herstelcapaciteit.

Maar...
Suppletie met ginseng leidde niet tot een daling van de glucosespiegel of een afname van het vetpercentage. Plat gezegd: de proefpersonen hadden er niets aan.

Wij, de oliedomme samenstellers van dit gratis webmagazijn, vermoeden dat we nog niet alles over ginseng weten. Nog niet genoeg, in ieder geval.

Kijk, sporters en afslankers konden pas gaan profiteren van suppletie met L-carnitine toen duidelijk werd dat cellen glucose en insuline nodig hebben om carnitine op te nemen. Zo'n ontbrekend stukje kennis is waarschijnlijk ook nodig om mensen door toediening van de actieve stoffen in ginseng fitter, sneller, sterker en gezonder te maken.

Bron:
Complement Ther Med. 2016 Feb;24:40-6.

Meer:
Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sporters (12-8-2018)
Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitter (10-8-2018)
Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren (22-3-2017)


Hoe ginseng het uithoudingsvermogen van sporters vergroot

Ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters

Ginseng verlaagt glucosespiegel

Hoe ginseng het uithoudingsvermogen van sporters vergroot
Ginseng verhoogt in de eerste twintig minuten van duurinspanningen de verbranding van vet en spaart de kostbare koolhydraten. Dierstudie.

Ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters
Een dierstudie, zeggen we maar meteen. Maar een stof die in zulke kleine hoeveelheden effect heeft als ginsenoside-Rg1 vinden we natuurlijk altijd interessant...

Ginseng verlaagt glucosespiegel
Natuurlijke steroidachtige verbindingen in Amerikaanse ginseng verlagen de glucosespiegel, en zorgen voor ietsiepietsie gewichtsverlies. Nog een dierstudie.