Opgeladen: 21-3-2018
Opgeborgen in: Ginseng, Plantaardige extracten
Translation: The modified ginseng supplement GINST15, Compound K and muscles (22-3-2018)

Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren

Het nieuwe ginsengpreparaat GINST15, dat een gemodificeerde ginsenoside bevat, vermindert uitputting en spierpijn tijdens en na intensieve training, en vergroot het vermogen van zowel uitgeruste als vermoeide spieren om explosief te bewegen. Dat melden onderzoekers van Ohio State University in de Journal of Sports Science and Medicine. Wij, de ijverige samenstellers van dit gratis webmagazijn, hebben een beetje moeite met deze studie. Maar GINST15, dat vinden we interessant spul.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 19 proefpersonen, die bij drie verschillende gelegenheden 5 sets achtereen moesten leg-pressen met 70 procent van de belasting waarmee nog net 1 rep mogelijk was. Vlak voor de workout, vlak daarna en nog eens 24 uur later moesten de proefpersonen 3 keer achtereen omhoog springen met een geringe belasting.

Bij de ene gelegenheid slikten de proefpersonen in de 14 dagen die aan de tests voorafgingen een placebo. Bij de twee andere gelegenheden slikten ze elke dag 160 of 960 milligram GINST15.

Wat is GINST15?

GINST15 is een op ginseng gebaseerd product van het Zuid-Koreaanse Ilhwa. [ilhwa-usa.com] Ilhwa sponsorde het onderzoek.


Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren

Getrainde spieren functioneren beter door gemodificeerd ginsengsupplement


De voornaamste actieve stof in GINST15 is 20-Ο-beta-D-glucopyranosyl-20(S)-protopanaxadiol of Compound K. Compound K is een kale versie van ginsenosides in ginsengextracten.

Als mensen ginseng slikken, vind je vooral Compound K terug in hun bloed. Volgens recente studies veroorzaakt deze stof de positieve effecten van ginseng. En dus heeft Ilhwa een productieproces ontworpen waarbij enzymen ginsenosides omzetten in Compound K, en heeft het bedrijf vervolgens die stof als GINST15 in de markt gezet.

Resultaten
De hoge dosis GINST15 verminderde vlak na de leg-press-sets het gevoel van uitputting, en zorgde 24 uur na de workout voor significant minder spierpijn.


Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren


Getrainde spieren functioneren beter door gemodificeerd ginsengsupplement


Toen de proefpersonen de hoge dosis GINST15 gebruikten ontwikkelden ze tijdens de ballistic jumps meer power [W] dan toen ze een placebo of een lage dosis GINST15 gebruikten. Het verschil was echter niet statistisch significant [figuur linksonder].

Toen haalden de onderzoekers een truc uit die supplementenonderzoekers wel vaker gebruiken: ze verdeelden hun proefpersonen in 13 responders en 6 non-responders. Wetenschappelijk is dat niet erg netjes, en de onderzoekers zullen na hun overlijden dan ook waarschijnlijk niet in de wetenschappelijke hemel terecht komen.

Is dat echt waar?
Jazeker. In de wetenschappelijke hemel krijgt elke onderzoeker een eigen vleugel vol leuke spullen van Affymetrix, allemaal nog in de verpakking. Op hun bureau ligt de laatste Science, met daarin een publicatie van hun hand.

In plaats daarvan komen de auteurs van deze studie in het wetenschappelijke vagevuur. Ze krijgen een zolderkamer in hun ouderlijke woning, met een microscoop van de Aldi. En op hun bureau ligt de laatste Quest. Ze hadden laatst nog een boze brief naar de redactie van Quest geschreven, omdat in een stukje over antibiotica-resistente micro-organismen de naam van een bacterie consequent verkeerd was geschreven. Maar die brief was niet geplaatst.

De responders
De 13 responders produceerden, toen ze de hoge dosis GINST15 gebruikten, tijdens de ballistic jumps significant meer power [figuur rechtsonder].


Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren


Conclusie
"In summary, this investigation revealed a two-week supplementation with GINST15 significantly improved perceived exercise-exertion, muscular pain/soreness and neuromuscular fatigue following an acute bout of intense resistance exercise", schrijven de onderzoekers.

"The evolution of responders and nonresponders draws into question the seemingly-mixed literature base on the ergogenic effects of ginseng, suggesting the potential of the supplement may be hidden in individual response."

Bron:
J Sports Sci Med. 2018 Mar 1;17(1):92-100.

Meer:
Hoe ginseng het uithoudingsvermogen van sporters vergroot (10-8-2015)
Ginsenoside-Rg1 in Panax Ginseng beschermt spieren van sporters (18-1-2013)
Ginseng en ginkgo houden oude spieren sterk in dierstudie (20-8-2008)


Mannen die ginseng gebruiken leven langer
Koreaanse epidemiologen volgden 6372 55-plussers 18 jaar lang.

Combinatie van astragalus en ginseng verbetert de werking van creatine
Is op de markt als Astragin. Zit in nogal wat sportsupplementen.

Indiase dierstudie zegt: ginseng heeft anabole werking
Dit onderzoek komt uit 1993. Daarna hebben we weinig meer over de spierversterkende werking van ginseng gehoord...