Opgeladen: 12-8-2018
Opgeborgen in: Ginseng, Plantaardige extracten, Duursportsupplementen
Translation: Ginseng steroid Rg1 rejuvenates athletes' muscles (13-8-2018)

Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sporters

Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sporters
De combinatie van intensieve beweging en suppletie met ginseng verjongt de spieren. Dat schrijven Taiwanese biochemici binnenkort in de Journal of Ginseng Research. De onderzoekers gaven menselijke proefpersonen een capsule met 5 milligram van de ginsenoside Rg1 [hierboven] voordat ze de longen uit hun lijf moesten fietsen.

ActiGin?
Een paar dagen geleden schreven we ook al over ginsenoside Rg1. De studie waarmee we je nu lastigvallen is uitgevoerd door dezelfde onderzoekers. Hun onderzoek werd deels betaald door NuLiv Science, [nulivscience.com] en sommige onderzoekers zijn aan NuLiv verbonden als wetenschappelijk adviseur.

NuLiv produceert onder meer ActiGin, een combinatie van extracten uit Rosa roxberghii en Panax ginseng. ActiGin zou sportprestaties moeten verbeteren, de opname van glucose door spiercellen moeten verhogen en spierherstel moeten versnellen. Op internet onderbouwen bloggers en advertertorials die claims met verwijzingen naar de studies van de Taiwanezen. Da's niet zo raar, want in de publicatie waarover we het nu hebben kun je lezen dat "this work was funded for [the] [..] purpose to produce an ergogenic supplement Actigin for Nuliv Science".

Maar in deze studie is dus niet ActiGin getest, maar ginsenoside Rg1. We hebben niet kunnen achterhalen hoeveel ginsenoside Rg1 er in ActiGin zit.


Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sportersStudie
Affijn.

De onderzoekers gaven 12 ongetrainde mannelijke studenten een capsule met 5 milligram ginsenoside Rg1 een uur voordat ze gingen ze gingen fietsen met een intensiteit van 80 procent van hun maximale zuurstofopname. De studenten moesten dat zo lang mogelijk volhouden. Bij een andere gelegenheid herhaalden de onderzoekers het experiment, maar gaven de studenten toen een placebo.

Prestatieverbetering
Het ginsengsteroid verbeterde bij de meeste studenten de tijd dat ze konden blijven fietsen. Dat zal je, als je het vorige bericht over ginsenoside Rg1 hebt gelezen, niet verbazen.


Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sportersVerjongende werking
Voor en de sessie bepaalden de onderzoekers in de spiercellen van de studenten de concentratie van het enzym senescence-associated beta-galactosidase. Dat is een merker voor veroudering op celniveau. Hoe meer je ervan ziet, het ouder een cel is. [Aging Cell. 2006 Apr;5(2):187-95.]

De combinatie van beweging en suppletie met ginsenoside Rg1 verlaagde de concentratie beta-galactosidase.


Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sportersHoe ginsenoside Rg1 spieren mogelijk verjongt, zie je linksonder. Als de studenten het ginsengsteroid hadden gebruikt, vonden de onderzoekers na de inspanning meer CD68+-macofagen in hun spieren. Dat zijn cellen die beschadigde spiercellen opruimen, en stamcellen aanmoedigen om de plaats van de opgeruimde spiercellen in te nemen.


Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sportersConclusie
"The results of the study suggest that macrophage activation after Rg1 supplementation is associated with the observed senescent cell clearance of exercised human skeletal muscle", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Journal of Ginseng Research (2018), https://doi.org/10.1016/j.jgr.2018.06.002.

Meer:
Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitter (10-8-2018)
Dierstudie: ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters (8-1-2013)


Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren

Ginseng verlaagt glucosespiegel

Hoe Ginseng het uithoudingsvermogen van sporters vergroot

Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren
Een gemodificeerde ginsenoside vermindert uitputting en spierpijn tijdens en na intensieve training, en vergroot het vermogen van zowel uitgeruste als vermoeide spieren om explosief te bewegen.

Ginseng verlaagt glucosespiegel
Natuurlijke steroiden in Amerikaanse ginseng verlagen de glucosespiegel, en zorgen voor ietsiepietsie gewichtsverlies.

Hoe Ginseng het uithoudingsvermogen van sporters vergroot
Ginseng verhoogt in de eerste twintig minuten van duurinspanningen de verbranding van vet en spaart de kostbare koolhydraten. Dierstudie.