Opgeladen: 10-8-2018
Opgeborgen in: Ginseng, Plantaardige extracten, Duursportsupplementen
Translation: The ginseng steroid Rg1 makes humans fitter (11-8-2018)

Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitter

Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitter
In de ginsengwortel zitten een dozijn steroidachtige stoffen, en eentje daarvan is ginsenoside Rg1. Als je daarvan een paar milligram inneemt, word je fitter. Je spieren nemen meer glucose op en maken meer glycogeen aan. Tijdens intensieve inspanning presteer je beter, lopen je spieren minder schade op - en na afloop herstel je sneller.

Studie
Taiwanese wetenschappers van de University of Taipei experimenteerden met een dozijn mannelijke, gezonde maar ongetrainde studenten. Ze lieten ze meerdere keren bewegen, en gaven de studenten op de avond voor de sessie een supplement met 5 milligram ginsenoside Rg1, en een uur voor de sessie nog eens. Bij een andere gelegenheid kregen de studenten en placebo.

De onderzoekers bestuderen ginsenoside Rg1 al langere tijd. Hun onderzoek wordt betaald door de Taiwanese overheid, en door het in Amerika gevestigde NuLiv. [nulivscience.com] NuLiv produceert ingrediënten voor supplementen die zijn gebaseerd op kruiden die Aziatische traditionele genezers gebruiken.

Prestatieverbetering
Toen de onderzoekers de studenten zo lang mogelijk lieten fietsen met een intensiteit van 80 procent van hun maximale zuurstofopname [VO2max], hielden ze dat 20 procent langer vol als ze het supplement met ginsenoside Rg1 hadden gebruikt.


Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitterOpname glucose
Na de sessie kregen de studenten een koolhydraatrijke maaltijd, en daarna monitorden de onderzoekers het bloed van de studenten. Ze ontdekten dat het ginsengsteroid de opname van glucose versnelde [linksonder]. Daarnaast zie je dat de suppletie in de spiercellen de concentratie van het glycogeen sneller liet stijgen.


Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitterOntstekingsremmende & antioxidante werking

Na de inspanning nam in de spiercellen de concentratie TNF-alpha toe. Het ginsengsteroid remde die opname. Tegelijkertijd zorgde de stof ervoor dat de spiercellen meer van het ontstekingsremmende interleukine-10 gingen aanmaken.


Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitterNa de sessie nam in de spiercellen de schade door de activiteit van vrije radicalen [TBARS] toe. Suppletie met ginsenoside Rg1 remde die toename.


Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitterConclusie
Paar milligram van ginsengsteroid Rg1 maakt je fitter
"The major finding of the study is that pre-workout Rg1 supplementations significantly increased endurance performance at high exercise intensity", schrijven de onderzoekers.

"Untrained participants were able to undertake approximately 20% additional work on a cycle ergometer compared with placebo trial. The ginseng-based steroid Rg1 can offer ergogenic benefits for humans."

Binnenkort meer.

Bron:
PLoS One. 2015 Jan 24;10(1):e0116387.

Meer:
Het gemodificeerde ginsengsupplement GINST15, Compound K en spieren (21-3-2018)
Dierstudie: hoe Ginseng het uithoudingsvermogen van sporters vergroot (10-8-2015)
Dierstudie: ginsenoside-Rg1 in Panax ginseng beschermt spieren van sporters (8-1-2013)


Indiase dierstudie zegt: Ginseng en Ashwagandha zijn anabool

Ginseng verlaagt glucosespiegel

Ginseng en ginkgo houden oude spieren sterk

Indiase dierstudie zegt: Ginseng en Ashwagandha zijn anabool
We weten niet wat we ervan moeten denken, dit onderzoekje naar jonge muizen en ratten uit 1993. We kregen er een beetje een Tribulusgevoel van. Maar we willen het jullie niet onthouden.

Ginseng verlaagt glucosespiegel
Natuurlijke steroiden in Amerikaanse ginseng verlagen de glucosespiegel, en zorgen voor ietsiepietsie gewichtsverlies.

Ginseng en ginkgo houden oude spieren sterk
Geef je aaltjes voer waardoor je Ginkgo biloba of Amerikaanse ginseng hebt gemengd, dan zorg je er niet alleen voor dat de diertjes langer leven. De kruiden houden hun spieren ook sterk als ze verouderen.