Opgeladen: 10-11-2016
Opgeborgen in: Probiotica, Fundamenteel anti-verouderingsonderzoek, Langer leven door suppletie
Translation: Live longer thanks to Swiss cheese bacteria (13-2-2017)

Langer leven dankzij de gatenkaasbacterie

Langer leven dankzij de gatenkaasbacterie
Als je wel eens Emmentaler, Leerdammer of Maasdammer kaas hebt gegeten, dan heb je ook Propionibacterium freudenreichii binnengekregen. Die bacterie is verantwoordelijk voor de lichte prikkelende smaak van die kazen, en produceert tijdens het productieproces de gassen die de gaten in deze kaassoorten laten ontstaan. Diezelfde bacterie verlengt misschien het leven, ontdekten Zuid-Koreaanse onderzoekers.

Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan de University of Korea, schrijven in Scientific Reports over hun experimenten met het kleine wormpje Caenorhabditis elegans, een geliefd proefdieren in het anti-verouderingsonderzoek. Normaliter voeren onderzoekers die wormpjes met de Escherichia coli OP50-bacterie, maar de onderzoekers vroegen zich af wat er gebeurt als je daarvoor de probiotische Propionibacterium freudenreichii gebruikt.

Resultaten
Het resultaat zie je hieronder. De wormpjes leefden langer als ze Propionibacterium freudenreichii kregen. Niet alleen hun life span nam toe, maar ook hun health span.


Langer leven dankzij de gatenkaasbacterie


Langer leven dankzij de gatenkaasbacterieAls Caenorhabditis elegans veroudert, neemt de concentratie lipofuscin in hun lichaam toe. [Meer over lipofuscin en veroudering lees je hier.] Bij jongbejaarde wormpjes van maar liefst 14 dagen vonden de onderzoekers minder lipofuscin als die dieren waren gevoed met Propionibacterium freudenreichii in plaats van met Escherichia coli OP50.

Op de foto hieronder hebben de onderzoekers de wormpjes behandeld met een stof die in contact met lipofuscin blauw kleurt.


Langer leven dankzij de gatenkaasbacterie


Langer leven dankzij de gatenkaasbacterieDe Koreanen ontdekten dat de gatenkaas bacterie aan de ene kant het immuunsysteem activeerde, en de wormpjes in staat stelde om sneller af te rekenen met schadelijke organismen. Tegelijkertijd verzachtte Propionibacterium freudenreichii ontstekingsreacties.

Conclusie
Tuurlijk, wormpjes zijn geen mensen. Maar de mechanismen waarop de gatenkaasbacterie aangrijpt zijn bij ons niet wezenlijk anders dan bij Caenorhabditis elegans. " Therefore, it is possible that the mechanisms identified in this study may apply to other species including humans", concluderen de Koreanen.

Bron:
Sci Rep. 2016 Aug 17;6:31713.

Meer:
Schakel ongezonde bacteriën uit en leef langer (23-10-2016)
Probiotische bacterie LKM512 verlengt levensduur in dierstudie (21-9-2011)
Levensverlengende bacterie woont in de buik van eeuwenoude Chinezen (13-7-2009)


Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman Gezonde bacterie voorkomt haaruitval en verhoogt testosteronspiegel Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron

Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman
Een goedaardige bacterie, die microbiologen hebben gevonden in Taiwanese pickled cabbage, vermindert de hoeveelheid lichaamsvet, stimuleert de groei van spierweefsel, en vergroot de spierkracht en het uithoudingsvermogen.

Gezonde bacterie voorkomt haaruitval en verhoogt testosteronspiegel
Bij vrouwen beschermt Lactobacillus reuteri BM36301 misschien tegen diabetes en voorkomt hij haaruitval, bij mannen verhoogt de bacterie mogelijk de testosteronspiegel en helpt hij het lichaamsgewicht onder controle te houden.

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron
Bovendien maakt toediening van het probioticum proefdieren slanker.