Opgeladen: 20-6-2020
Opgeborgen in: Duurdoping, In de pijplijn, Hart & bloedvaten, Insuline, glucose & insulineversterkers, Levensverlenging
Translation: Very old but in top shape | The promise of interleukin-37 (21-6-2020)

Hoogbejaard maar topfit | De belofte van interleukine-37

Interleukine-37 is een nog weinig bekende cytokine, waarvan onderzoekers hopen dat het allergie en auto-immuunziekte bestrijdt. Amerikaanse fysiologen, verbonden aan de University of Colorado Boulder, hebben ontdekt dat interleukine-37 ook opmerkelijk sterke anti-verouderingseffecten heeft. Stokoude muizen werden gezonder en vooral fitter nadat ze een paar weken interleukine-37 hadden gekregen.

Interleukine-37
Het lichaam maakt interleukine-37 aan om te voorkomen dat het immuunsysteem te enthousiast wordt. Recentelijk is de wetenschappelijke interesse in interleukine-37 toegenomen, nadat in fundamenteel onderzoek is gebleken dat het eiwit allergische reacties blokkeert. [Immunol Res. 2017 Oct;65(5):982-6.]

De hoop is dat interleukine-37 door het temperen van immuunreacties een positieve rol kan spelen bij "inflammatory bowel diseases, inflammatory respiratory diseases, atherosclerosis, hepatitis, obesity, contact hypersensitivity, Graves' disease, rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, systemic lupus erythematosus, multiple sclerosis, psoriasis, and Behcet's disease". [Iran J Immunol. 2018 Sep;15(3):165-74.]


Hoogbejaard maar topfit | De belofte van interleukine-37


Omdat veroudering gepaard gaat met een cascade van ontstekingsreacties, besloten de onderzoekers de effecten van synthetisch interleukine-37 [recIL-37] op oude proefdieren te bestuderen.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met muizen van 24-26 maanden. De meeste soorten labmuizen zijn op die leeftijd bejaard.

Gedurende 10 tot 14 dagen injecteerden de onderzoekers hun proefdieren elke dag met interleukine-37 in hun dunne darm. Als de muizen mensen waren geweest, die hun interleukine-37 in orale vorm hadden ingenomen, hadden ze dagelijks ongeveer een halve tot een hele milligram interleukine-37 geslikt.

Bejaarde muizen in een controlegroep kregen placebo-injecties.

Resultaten
Toen de onderzoekers de muizen lieten rennen totdat ze niet meer konden, zagen ze dat het uithoudingsvermogen van de muizen die interleukine-37 hadden gekregen een factor 2.4 groter was dan dat van de muizen in de placebogroep. Effect op de spierkracht had interleukine-37 niet.


Hoogbejaard maar topfit | De belofte van interleukine-37


Interleukine-37 activeerde het AMPK-enzym in de spieren.

Interleukine-37 versterkte ook de vaatversoepelende werking van acetylcholine, ontdekten de onderzoekers. Acetylcholine zorgt er op die manier voor dat de spieren tijdens beweging voldoende zuurstof en voedingsstoffen toegevoerd krijgen. [Physiol Rep. 2013 Sep;1(4):e00092.] Acetylcholine werkt via NO, en toediening van interleukine-37 zet dat mechanisme een tandje hoger.


Hoogbejaard maar topfit | De belofte van interleukine-37


Hoogbejaard maar topfit | De belofte van interleukine-37


Interleukine-37 vergrootte tenslotte de gevoeligheid voor insuline.

Conclusie
"The results of this initial study of the effects of interleukin-37 treatment in the setting of physiological aging indicate that recombinant interleukin-37 improves vascular endothelial function, endurance exercise capacity, and whole body glucose metabolism in old mice", vatten de onderzoekers samen.

"The present findings provide essential preclinical evidence for recombinant interleukin-37 as a potential treatment for age-related impairments in physiological function, physical disability, and chronic cardio-metabolic disease risk."

Bron:
Aging Cell. 2020 Jan;19(1):e13074.

Meer:
Interleukine-6 laat geheugen beter werken (5-11-2009)
IGF-1 anabool voor jonge spiercellen, interleukine-15 voor oude (19-9-2003)
Interleukine-15 duikt op in dopingmilieu (13-11-2001)


Levensverlenger in komkommer laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen Hoe PQQ veroudering vertraagt (en vetverlies versnelt) Het allereerste medicijn tegen veroudering is in aantocht

Levensverlenger in komkommer laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen
In alledaagse voedingsmiddelen als thee, uien, appels en komkommers zit fisetine, een flavonoid dat sprekend lijkt op quercetine. Volgens onderzoekers van het Amerikaanse Scripps Research Institute kan fisetine het leven verlengen.

Hoe PQQ veroudering vertraagt (en vetverlies versnelt)
Producten met PQQ lopen prima. Als je het in vitro-onderzoek leest, dat voedingswetenschappers van de University of California in Davis publiceerden in de Journal of Biological Chemistry, snap je waarom.

Het allereerste medicijn tegen veroudering is in aantocht
De ontwikkeling van een middel tegen veroudering wil maar niet lukken. Er zijn zoveel factoren betrokken bij veroudering, dat wetenschappers niet weten welke factor ze nu moeten aangrijpen om een werkzaam middel tegen veroudering te ontwikkelen.