Opgeladen: 23-4-2018
Opgeborgen in: Q10, Hart & bloedvaten
Translation: Improved Q10 analogue MitoQ rejuvenates old blood vessels in human study (24-4-2018)

Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten

Als mensen met stijve en versleten bloedvaten elke dag 20 milligram van de Q10-variant MitoQ gebruiken, worden hun bloedvaten jonger. De suppletie maakt de bloedvaten worden soepeler, en vermindert bovendien de cardiovasculaire schade die het 'slechte cholesterol' LDL kan aanrichten. Dat blijkt uit een kleine humane studie, die Amerikaanse onderzoekers binnenkort publiceren in Hypertension.

MitoQ
MitoQ heet ook wel mitoquinol of mitochondrial matrix-targeted ubiquinol. Het is een variant van Q10 die, door de aanwezigheid van een tetraphenylphosphoniumgroep beter [rechts in de structuurformule hieronder] wordt opgenomen door cellen. De tetraphenylphosphoniumgroep stelt het molecuul beter in staat om de membranen van cellen en de mitochondria te penetreren.


Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten


In gezonde cellen zit Q10 vooral in de membranen van de mitochondria. Daar vangen ze electronen op die vrijkomen bij de omzetting van voedingsstoffen in energie, en zorgen ze ervoor dat energieproductie kan continueren. Veroudering en fysiologische stress verminderen de concentratie Q10-moleculen, en dus vermoeden sommige onderzoekers dat suppletie met Q10 veroudering vertraagt.

In reageerbuisstudies verlengt MitoQ de levensduur van cellen. [Aging Cell. 2003 Apr;2(2):141-3.] Volgens dierstudies beschermt MitoQ misschien tegen de ziekte van Alzheimer [J Neurosci. 2011 Nov 2;31(44):15703-15.] [Free Radic Biol Med. 2014 Jun;71:390-401.], leverfibrose [Int J Physiol Pathophysiol Pharmacol. 2016 Apr 25;8(1):14-27.], aantasting van de spieren door diabetes type-2 [Br J Nutr. 2016 Apr 14;115(7):1155-66.], angst [Neuropsychopharmacology. 2016 Jun;41(7):1751-8.] en hartfalen [Free Radic Biol Med. 2018 Mar;117:18-29.].


Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten


Studie
Humaan onderzoek naar de effecten van MitoQ is er nog niet zoveel. De studie waarover dit berichtje gaat is voor zover we weten de eerste. Hij is voor een deel gefinancierd door het Nieuw-Zeelandse MitoQ Limited [mitoq.com], maar het gros van de kosten is opgehoest door de Amerikaanse overheid.

In dierstudies verjongt suppletie met MitoQ de bloedvaten. [J Appl Physiol (1985). 2017 Oct 26:jap006702017.] Bloedvaten worden stijver door veroudering, maar suppletie met MitoQ keert dat proces om. Amerikaanse fysiologen van de University of Colorado Boulder vroegen zich af of MitoQ dat ook bij mensen doet.

De onderzoekers verdeelden 20 proefpersonen van 60-79 jaar met verstijfde bloedvaten in 2 groepen. Gedurende 6 weken gaven ze de ene groep elke dag 20 milligram MitoQ - als je het precies wilt weten: mitoquinol mesylate - en de andere groep een placebo.

Resultaten
Bij de proefpersonen die MitoQ gebruikten, was na 6 weken de brachial artery flow-mediated dilation [BAFMD] significant toegenomen. In de placebogroep was dat niet gebeurd. De brachial artery flow-mediated dilation is een maat voor de vitaliteit en souplesse van de bloedvaten.


Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten


Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten


Tegelijkertijd had de suppletie met MitoQ de oxidatie van het 'slechte cholesterol' LDL verminderd. In zijn geoxideerde vorm is LDL het gevaarlijkste voor de bloedvaten.

Conclusie
"Here, we demonstrate for the first time that supplementation with the mitochondria-targeted antioxidant MitoQ is safe and well tolerated in late middle-aged and older adults, improves vascular endothelial function (likely by suppressing excess excess mitochondrial reactive oxygen species), reduces aortic stiffness in middle-aged and older adults with elevated initial levels, and decreases oxidized LDL, a circulating marker of oxidative stress", schrijven de onderzoekers.

"Collectively, these findings establish the experimental basis for conducting a larger scale clinical trial in older adults or clinical populations, particularly those associated with endothelial dysfunction and elevated aortic stiffness."

"In the broadest terms, our results provide initial support for the idea that MitoQ, and potentially other mitochondria-targeted antioxidants, may be an effective treatment for improving vascular function and possibly decreasing the risk of cardiovascular diseases and other clinical disorders of aging, including cognitive dysfunction and chronic kidney disease."

Bron:
Hypertension. 2018;71:00-00.

Meer:
Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte (4-7-2017)
Co-enzym Q10 versus hartfalen (27-5-2013)
Beschermt Q10 het hart van krachtsporters? (19-12-2011)


Aroniabessen remmen veroudering van hart en bloedvaten

Dit trainingsschema draait de veroudering van het hart terug

Suppletie met 1200 milligram lecithine: voel je sterker en maak je bloedvaten tegelijkertijd 10 jaar jonger

Aroniabessen remmen veroudering van hart en bloedvaten
Suppletie met aronia - in de vorm van arionasap uit de supermarkt - houdt de cholesterolhuishouding en de vaatwanden jong als de jaren gaan klimmen. Dierstudie.

Dit trainingsschema draait de veroudering van het hart terug
Door veroudering wordt de hartspier stugger, en vermindert de hoeveelheid zuurstofrijk bloed die de linkerventrikel het lichaam in pompt. Het mogelijke eindresultaat? Hartfalen.

Suppletie met 1200 milligram lecithine: voel je sterker en maak je bloedvaten tegelijkertijd 10 jaar jonger
Lecithine-suppletie is een vorm van lipid replacement therapy, concluderen Japanse onderzoekers.