Opgeladen: 2-6-2017
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Anabolen & studies, Anabolen & risico's
Translation: Biggest study on cardiovascular side effects of steroids brings bad news for users (28-7-2017)

Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroïden bevat slecht nieuws voor gebruikers

Volgens een aantal kleine humane studies, een flink aantal case studies en een berg dierstudies zijn anabole steroïden niet goed voor hart- en bloedvaten. Amerikaanse cardiologen hebben de grootste humane studie naar het effect van anabolica op hart en bloedvaten tot nu toe gepubliceerd, en ook nu weer zijn de uitkomsten weinig geruststellend.

Studie
De onderzoekers onderzochten het hart en de bloedvaten van 86 mannelijke anabolengebruikers, die gemiddeld al zo'n zeven jaar verboden spierversterkende middelen gebruikten. De mannen trainden uiteraard allemaal fanatiek met gewichten. De onderzoekers vergeleken die gebruikers met een groep 54 niet-gebruikers. Die trainden ook met gewichten, net zo vaak en net zo intensief als de gebruikers.

Resultaten
Anabole middelen zoals anabole steroïden en groeihormoon kunnen, zeker in combinatie met een hoge bloeddruk, in de hartspier vergroeiingen laten ontstaan. De wanden van de hartspieren kunnen te dik en te stug worden, waardoor het hart minder bloed kan rondpompen.

Cardiologen drukken het vermogen van het hart om zuurstofrijk bloed het lichaam in te pompen uit in onder meer de left ventricular systolic ejection fraction.

Je ziet hieronder dat bij vrijwel alle niet-gebruikers de left ventricular systolic ejection fraction in orde was, maar bij een aantal gebruikers niet. Dat was vooral het geval bij de gebruikers die tijdens het onderzoek in een kuur zaten. Bij de gebruikers die off cycle waren, was de situatie minder zorgwekkend. Dat suggereert dat tijdens de periode dat gebruikers niet kuren het hart zich gedeeltelijk herstelt.


Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroïden tot nu: slecht nieuws voor gebruikersVerontrustender is wellicht de figuur hieronder. Je kijkt naar de hoeveelheid plaque in de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien. Hoe meer plaque, hoe meer die bloedvaten zijn dichtgeslibd - en hoe groter de kans op een hartinfarct. De gebruikers scoren beduidend slechter dan de niet-gebruikers.


Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroïden tot nu: slecht nieuws voor gebruikers


Grootste studie naar cardiovasculaire bijwerkingen van anabole steroïden tot nu: slecht nieuws voor gebruikersDe hoeveelheid plaques in de bloedvaten van de gebruikers nam toe met het aantal jaren dat de gebruikers hadden gekuurd. De eerste 6-7 jaar is nog weinig aan de hand, maar daarna neemt met elk jaar anabolengebruik de kans op plaque-afzetting toe.

Conclusie
"Our findings suggest that anabolic-androgenic steroid use is associated with left ventricular dysfunction and premature coronary artery disease", concluderen de onderzoekers. "These findings may inform public health initiatives to curb drug exposure and provide clinicians with information that will translate into improved patient care."

Bron:
Circulation. 2017 May 23;135(21):1991-2002.

Meer:
Anabolengebruiker scheurt aorta (29-12-2016)
Pijn op de borst door anabolen (9-4-2016)
Trombose in de familie? Laat de anabolen dan maar staan... (24-11-2015)


Onderzoek naar effect testosterontherapie op hart onbetrouwbaar
De meeste studies laten geen grote risico's zien - maar die studies zijn wel verschrikkelijk vaak gesponsord door de farmaceutische industrie.

Nandrolon elf keer schadelijker voor bloedvaten dan testosteron
Nandrolon doodt de cellen aan de binnenkant van de bloedvaten bij een concentratie die elf keer lager is dan de concentratie waarbij good old testosteron die bloedvatcellen doodt.

Dierstudie: cardiotraining beschermt bloedvaten bij anabolengebruik
Met een dagelijkse cardiosessie doen gebruikers van anabole steroïden de schadelijke gevolgen van hun kuur voor hun hart en bloedvaten waarschijnlijk gedeeltelijk teniet.