Opgepoetst: 18-5-2020
Opgeladen: 26-6-2014
Opgeborgen in: Aminozuren, Afslanksupplementen, Citrulline
Translation: L-Citrulline changes apple into pear (10-7-2014)

L-Citrulline verandert appel in een peer

Citrulline

Citrulline verandert appel in een peer
Suppletie met het aminozuur L-citrulline kan misschien de hoeveelheid buikvet verminderen, schrijven moleculaire onderzoekers van de Université Paris Descartes in Molecular Nutrition and Food Research. Als de Fransen het bij het rechte eind hebben, dan kan L-citrulline mensen met een appelvormig lichaam misschien helpen aan een peervormig lichaam.

Buikvet
Als je de aanleg om veel vet af te zetten in de buikholte, dan heb je dubbel pech. Buikvet of, zoals fysiologen liever zeggen: visceraal vet, verhoogt de kans op hartaanvallen en suikerziekte, en het is ook nog eens funest voor je figuur. 'Appels' zijn nu eenmaal minder aantrekkelijk dan 'peren'.

Of je een 'appel' bent of een 'peer' hangt af van je hormoonhuishouding, maar ook van je leeftijd. Hoe ouder je wordt, des te makkelijk zet je vet af in buikholte. De Franse onderzoekers vroegen zich of L-citrulline die leeftijdsgebonden afzetting van buikvet kon verminderen. Onderzoekers die oudere proefdieren L-citrulline gaven hadden dat effect wel eens gerapporteerd. [J Nutr. 2007 Dec;137(12):2680-5.]

L-Citrulline
De onderzoekers gaven jonge en oude ratten gedurende drie maanden dagelijks een forse dosis L-citrulline. Na die periode bestudeerden ze stukjes buikvetweefsel van de dieren, en vergeleken met weefsels van even oude ratten die geen L-citrulline hadden gekregen.

In de oude ratten verhoogde L-citrulline de afgifte van vrije vetzuren [NEFA] en glycerol door de buikvetcellen. Dat betekent dat de buikvetcellen makkelijker hun inhoud afstaan aan het bloed, zodat het lichaam die kan verbranden.


L-Citrulline verandert appel in een peer


Tegelijkertijd remde L-citrulline de snelheid waarmee de buikvetcellen voedingstoffen vastleggen als vet. Het aminozuur verminderde de Flux, en verminderde de werking van het enzym cytosolic phosphoenolpyruvate carboxykinase of PEPCK-C. Dat gebeurt waarschijnlijk doordat L-citrulline de werking van de vetsensor PPAR-gamma in de buikvetcellen saboteert.


L-Citrulline verandert appel in een peer


Het afremmen van de groeiprocessen in buikvetcellen vond ook plaats bij jonge ratten.

Conclusie
"This metabolic action of L-citrulline in the young rat could be a mechanism to limit lipid storage and to facilitate fat burning", schrijven de onderzoekers.

"In advanced age, fat depots are redistributed, leading to an increased ratio of visceral to subcutaneous fat mass. The L-citrulline-induced reduction of fat deposit in visceral adipose tissue could prevent this increase in ratio of visceral to subcutaneous fat, and hence limit the associated pathological risks (e.g. diabetes, cardiovascular diseases) related to aging."

"In obesity, the rise in adipose tissue mass also affects predominantly visceral fat, and L-citrulline effects in this pathophysiological situation remain an open question."

Bron:
Mol Nutr Food Res. 2014 Sep;58(9):1765-75.

Meer:
Watermeloen - natuurlijke bron van L-citrulline - voorkomt spierpijn (25-3-2014)
In de betere sportdrank of pre-workoutshake zit L-citrulline (19-3-2013)
Spiermassa vasthouden tijdens afslankdieet doe je met L-citrulline (4-9-2013)


Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack Aroniabessen bestrijden buikvet Pantethinekuurtje haalt vet uit de lever en de buik

Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack
Als je mensen met een royale hoeveelheid lichaamsvet elke dag een capsule met Kaempferia parviflora geeft, gebeurt er niets op de weegschaal waarvoor je de minister-president uit z'n bed moet bellen. Maar...

Aroniabessen bestrijden buikvet
Als je dagelijks een flinke portie aroniabessen eet, dan neemt je vetmassa af en je spiermassa misschien toe. Dierstudie.

Pantethinekuurtje haalt vet uit de lever en de buik
Van alle soorten vet in het menselijke lichaam is buikvet het meest riskant voor de gezondheid.