Opgepoetst: 11-10-2020
Opgeladen: 17-3-2012
Opgeborgen in: Collageen, Gewrichten
Translation: Collagen supplement reduces pain in arthritic knees (12-4-2012)

Collageensupplement vermindert pijn in versleten knie

Collageensupplement vermindert pijn in artritisknie
Een behandeling met een collageensupplement vermindert bij veertigplussers met osteoarthritis - zeg maar: versleten gewrichten - de pijn in het kniegewricht. Dat concluderen de Tsjechische reumatologen Tomas Trc en Jana Bohmova uit een onderzoek waaraan zo'n honderd proefpersonen meewerkten.

Collageen
Gewrichten bestaan voor een belangrijk deel uit kraakbeen, en kraakbeen bestaat voor een belangrijk deel uit collageen. Als je last hebt van je gewrichten, kun je die dan gezonder maken als je meer collageen binnenkrijgt? Dat idee is niet nieuw. De mystica en abdis Hildegard von Bingen schreef al in 1175 in een boek over geneeskunde dat het drinken van gelatinesoep van runderhoeven hielp tegen pijnlijke gewrichten.

Een half dozijn overwegend Duitse studies uit de tweede helft van de twintigste eeuw hebben het positieve effect van gelatine en collageen op gewrichten aangetoond.

In de studie waarover dit stukje gaat gebruikten de onderzoekers het collageenpreparaat Colatech. Colatech is een product van de Spaanse FDG Farmadiet Group. Het zit, samen met andere bestanddelen, in Artilane, een functional food dat gewrichten sterker zou moeten maken.


Collageensupplement vermindert pijn in artritisknie


Studie
De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen over twee groepen. De ene groep kreeg 13 weken achtereen elke dag 10 gram collageen, de andere slikte dagelijks 1.5 gram glucosaminesulfaat [GS]. Die vergelijking is niet helemaal eerlijk. Glucosaminesulfaat werkt waarschijnlijk op een andere manier dan collageen.

Een populaire theorie is dat het gewricht glucosamine gebruikt als bouwsteen voor complexe moleculen die in het gewricht fungeren als een soort smeerolie, terwijl collageensuppletie het kraakbeen zou moeten laten groeien. (Je zou collageen en glucosamine in theorie dus heel goed kunnen combineren, maar daarover hebben we het wel een andere keer.)

De proefpersonen moesten 4 keer de pijn in hun gewrichten een cijfer tussen de 0 en de 10 geven. Hoe hoger het cijfer, des te erger was de pijn.

Resultaten
Beide supplementen verminderden de pijn in het kniegewricht, maar de 10 gram collageen was effectiever dan de 1.5 gram glucosaminesulfaat. Na 13 weken collageensuppletie gaven de proefpersonen de pijn die ze op dit moment voelden 2 punten minder dan toen de suppletie begon. Klik op de figuur hieronder voor een grotere maar net zo slecht leesbare versie.


Collageensupplement vermindert pijn in artritisknie


De onderzoekers vroegen ook naar de gemiddelde pijn. Suppletie verminderde ook die score.

37 procent van de proefpersonen in de glucosaminegroep rapporteerde een pijnverbetering van 2 punten of meer [>20 mm]. In de collageengroep was dat 68 procent. [Tabel]

Tien procent van collageengebruikers rapporteerde milde bijwerkingen zoals een lawaaierige buik en winderigheid. De gebruikers van glucosamine hadden last van dezelfde bijwerkingen, maar rapporteerden ze minder vaak.

Andere studie
Eerder schreven we over een studie waarin collageensuppletie sporters van hun pijnlijke gewrichten afhielp.

Bron:
Int Orthop. 2011 Mar;35(3):341-8.

Meer:
Collageensuppletie versnelt genezing peesblessure bij sporters (2-2-2019)
Dit doet collageensuppletie met het kraakbeen in je knie (27-3-2012)
Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters (28-2-2012)


Pilotstudie | Nandrolon helpt tegen gewrichtspijn Hyaluronzuur helpt bij versleten knie Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag

Pilotstudie | Nandrolon helpt tegen gewrichtspijn
Volgens veel ervaren anabolengebruikers heeft nandrolon een positief effect op de gewrichten. Broscience?

Hyaluronzuur helpt bij versleten knie
Een dosis van 200 milligram per dag is voldoende, ontdekten Japanse onderzoekers.

Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag
Sporters, ouderen of mensen met een fysiek zwaar beroep kunnen hun gewrichten beschermen tegen slijtage en blessures door suppletie met zo'n 10 gram glycine per dag.