Opgeladen: 2-2-2019
Opgeborgen in: Gewrichten, Gelatine & collageen, Eiwitten, Blessures
Translation: Collagen supplementation accelerates tendon injury healing in athletes (3-2-2019)

Collageensuppletie versnelt genezing peesblessure bij sporters

Sporters met een peesblessure herstellen misschien sneller als ze bij hun revalidatieprogramma ook een supplement met gehydroliseerd collageen gebruiken. Dat is de boodschap van een kleine humane studie die Australische sportwetenschappers hebben gepubliceerd in Nutrients. De onderzoekers bestudeerden het effect van Tendoforte, een product van Gelita.

Studie
De Australiërs verdeelden 18 hardlopers met een geblesseerde Achillespees in 2 groepen. Beide groepen deden oefeningen om hun Achillespees sneller te laten herstellen. Dat hield in dat de hardlopers 2 keer per dag met hun geblesseerde onderbeen excentrische oefeningen deden: ze lieten het onderbeen gecontroleerd 90 keer achtereen zakken, de ene keer met gestrekte knie, de andere keer met een gebogen knie.

Zodra de blessure voldoende was hersteld, gingen de proefpersonen weer hardlopen

De eerste 3 maanden [T1-T2] kreeg de ene groep 2 keer dag een dosis van 2.5 gram gehydroliseerd collageenpeptide, en de andere groep een placebo. Daarna [T2] kreeg de aanvankelijke collageengroep een placebo, en de aanvankelijke placebogroep het supplement. In totaal duurde de studie 6 maanden.

Gelita betaalde het onderzoek.

Resultaten
Tijdens de eerste drie maanden [T1-T2] gingen meer proefpersonen uit de collageengroep weer hardlopen dan proefpersonen uit de placebogroep. Na de switch nam vooral in de nieuwe collageengroep het aantal herstelde sporters toe [T2-T3]. Die tendenzen waren echter niet statistisch significant. Daarvoor waren de groepen te klein.


Collageensuppletie versnelt genezing peesblessure bij sporters


Conclusie
"Although this pilot study has limited statistical power and requires duplication in a larger clinical trial, oral supplementation of specific collagen peptides may accelerate the clinical benefits of a well-structured calf-strengthening and return-to-running program in patients with chronic Achilles tendinopathy symptoms", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Nutrients. 2019 Jan 2;11(1).

Meer:
Dit doet collageensuppletie met het kraakbeen in je knie (27-3-2012)
Collageensupplement vermindert pijn in artritisknie (17-3-2012)
Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters (28-2-2012)


Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon Pycnogenol, de plantaardige smeerolie voor versleten gewrichten

Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag
Sporters, ouderen of mensen met een fysiek zwaar beroep kunnen misschien hun gewrichten beschermen tegen slijtage en blessures door suppletie met zo'n 10 gram glycine per dag. In vitro-studie.

MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon
Sporters die dagelijks 3 gram MSM gebruiken hebben de dagen na een halve marathon minder last van hun spieren en gewrichten.

Pycnogenol, de plantaardige smeerolie voor versleten gewrichten
Licht versleten, stijve en pijnlijke gewrichten gaan merkbaar beter functioneren door suppletie met 150 milligram Pycnogenol per dag.