Opgeladen: 19-4-2018
Opgeborgen in: Anabolen & risico's, Oxandrolone
Translation: Combination of oxandrolone and XTC causes day-long hallucinations (20-4-2018)

Combinatie van oxandrolone en XTC leidt tot dagenlange hallucinaties

Het gebruik van het orale anabole steroid oxandrolone kan het slikken van de recreatieve drug MDMA - ook bekend als XTC - bij sommige mensen een hachelijke onderneming maken. Dat vermoeden Amerikaanse psychiaters van Staten Island University Hospital. In een medisch vakblad beschrijven zij een geval waarbij de combinatie van oxandrolone en MDMA leidde tot langdurige hallucinaties.

Het geval
Een bodybuilder van 31 meldde zich bij de psychiaters omdat hij tijdens zijn werk stemmen hoorde en vreemde figuren zag. Hij had een dag eerder tijdens een sportevenement MDMA geslikt en gebruikte al 6 weken oxandrolone.


Combinatie van oxandrolone en XTC leidt tot dagenlange hallucinaties


In het bloed van de man vonden de psychiaters een verhoogde concentratie van de leverenzymen AST en ALT, die deed vermoeden dat de lever van de patiënt het moeilijk had. Ze vonden ook een verhoogde concentratie van de enzymen creatine-kinase en creatine-kinase-MB. Dat wijst op spierafbraak. Hoge concentraties amfetamineachtige stoffen - zoals MDMA - kunnen spieren afbreken.

Behandeling
De psychiaters hielden de man een dag in het ziekenhuis en dienden hem intraveneus vocht toe. Om de hallucinaties te bestrijden kreeg de man bovendien het antipsychoticum haloperidol. Die aanpak werkte. De volgende dag waren de hallucinaties verdwenen, en waren zijn bloedwaarden alweer flink genormaliseerd.

Mogelijke verklaring
De psychiaters vermoeden dat de bodybuilder in de problemen kwam omdat zijn lichaam moeite had met de afbraak van de recreatieve drug. MDMA wordt in de lever afgebroken door het enzym CYP2D6. Daarom heeft MDMA meer effecten bij mensen bij wie dat enzym minder goed werkt [de poor metabolizers in de figuur hieronder] dan bij mensen bij wie CYP2D6 goed werkt [extensive metabolizers.] [Pharmacogenet Genomics. 2016 Aug;26(8):397–401.]


Combinatie van oxandrolone en XTC leidt tot dagenlange hallucinaties


Omdat oxandrolone net als MDMA door de lever afgebroken wordt, vermoeden de psychiaters dat het gebruik van oxandrolone de lever zo hard liet werken dat het niet meer goed in staat was om ook nog MDMA te neutraliseren. De oxandrolone maakte van hun patiënt een very very very poor metabolizer, zeg maar. Daardoor kon de concentratie MDMA zo hoog oplopen dat de man ging hallucineren - en zijn spieren afbraken.

Conclusie
"Studies have evaluated the interaction between numerous medications, but more research needs to be performed in order to understand the interaction between illicit substances", schrijven de psychiaters.

"Given the polysubstance use in the discussed case, clinicians should be aware of polysubstance use in the community and its effects. As demonstrated in this case, combinations of different illicit substances can result in exaggerated effects of either substance alone and produce dangerous results."

Bron:
Cureus 9(11): e1843.

Meer:
Dood door anabolen is meestal dood door recreatieve drugs (18-3-2014)
Combinatie efedrine en anabolen wordt fitnesskampioene fataal (18-1-2009)
Dood door anabolen en drugs onder worstelaars epidemisch (10-8-2002)


Foute jongens, die anabolengebruikers
Jongens op de middelbare school die anabolen gebruiken zijn een grotere pijn in de bips dan scholieren die drugs als cannabis of XTC gebruiken.

Brandwondenslachtoffer 'onhanteerbaar agressief' door oxandrolone
Case study uit 2000. Persoonlijkheidsstoornis + oxandrolone = foute boel.

Zeven ongebruikelijke manieren om anabolengebruik een beetje minder riskant te maken
Tip nummer 5: Gebruik geen recreatieve drugs.