17.03.2015

Combinatie van vitamine C en quercetine verbetert lichaamssamenstelling sporters

Sporters die twee maanden lang supplementen met quercetine en vitamine C gebruiken verbeteren hun lichaamssamenstelling. Dat ontdekten voedingswetenschappers van de universiteit van Isfahan in Iran. De combinatie van quercetine en vitamine C vermindert de vetmassa met een kilootje, en laat de vetvrije massa met een ruime kilo toenemen.

Studie
Vitamine C


Quercetine
Stoffen als vitamine C [eerste structuurformule hiernaast] en quercetine [tweede structuurformule] beschermen in theorie de spiermassa tijdens zware lichamelijke inspanning. Er zijn een paar studies waarin suppletie met vitamine C - bij mensen met weinig vitamine C in hun bloed - de verbranding van vet tijdens inspanning vergroot. Er zijn ook een paar studies waarin suppletie met quercetine mensen meer uithoudingsvermogen geeft, maar ook studies waarin quercetine slechts minuscule of helemaal geen effecten op het prestatievermogen heeft. [J Appl Physiol (1985). 2009 Oct;107(4):1095-104.] [Appl Physiol Nutr Metab. 2009 Dec;34(6):993-1000.]

De biologische effecten van de combinatie van vitamine C en quercetine waren echter nog niet onderzocht. Dus keken de Iraniërs daarnaar, in een experiment waaraan 60 mannelijke sporters meewerkten.

De onderzoekers verdeelden de studenten in 4 groepen. De ene groep kreeg een placebo, een tweede groep slikte dagelijks 200 mg vitamine C, een derde groep slikte dagelijks 500 mg quercetine en een vierde groep gebruikte dagelijks 200 mg vitamine C en 500 mg quercetine.

Resultaten
De suppletie had geen effect op het uithoudingsvermogen van de proefpersonen in een test waarin ze op een treadmill moesten rennen totdat ze niet meer konden. De suppletie had echter wel effect op de lichaamssamenstelling.

Het vetpercentage en de vetmassa verminderden in alle groepen.


Combinatie van vitamine C en quercetine verbetert lichaamssamenstelling sporters


Combinatie van vitamine C en quercetine verbetert lichaamssamenstelling sportersMaar als je ook nog kijkt naar de vetvrije massa van de atleten, dan zie je dat die toenam bij de atleten die quercetine slikten. Vooral bij de atleten die quercetine combineerden met vitamine C was het effect duidelijk.


Combinatie van vitamine C en quercetine verbetert lichaamssamenstelling sporters


Combinatie van vitamine C en quercetine verbetert lichaamssamenstelling sportersEen ander effect van de suppletie zie je hierboven. In de sporters die vitamine C gebruikten verminderde de concentratie van het enzym creatine-kinase in het bloed. Dat is een merker voor spierafbraak. Bij de sporters die zowel vitamine C als quercetine slikten was het effect statistisch significant.

Bron:
J Res Med Sci. 2012 Apr;17(4):328-31.

Meer:
Dierstudie: quercetine vergroot uithoudingsvermogen (4-7-2010)
Uithoudingsvermogen verbetert door gram quercetine per dag (24-11-2009)
Quercetinekuur verhoogt stofwisseling (26-7-2009)