Opgeladen: 12-10-2021
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Aminozuren, L-Arginine
Translation: Covid-19 | Low dose of arginine speeds up recovery (13-10-2021)

Covid-19 | Arginine versnelt genezing

Suppletie met drie gram L-arginine per dag halveert bijna het aantal dagen dat mensen met een serieuze vorm van covid moeten doorbrengen in het ziekenhuis.


Covid-19 | Arginine versnelt genezing


Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan de covid-afdeling van het Ospedali dei Colli in het Italiaanse Napels, beschrijven in EClinicalMedicine een trial waaraan 90 mensen met covid deelnamen. Alle proefpersonen waren vanwege covid opgenomen in het ziekenhuis van de onderzoekers.

Covid-19 | Arginine versnelt genezing
De Italianen gaven de helft van hun proefpersonen naast hun reguliere medicatie elke dag een supplement met L-arginine. Twee keer per dag slikten de proefpersonen in deze groep een supplement met 1.7 gram L-arginine. Dat komt dus neer op 3.4 gram L-arginine per dag.

De onderzoekers gebruikten Bioarginina, een product van Farmaceutici Damor. Je ziet het hierboven.

De andere helft van de proefpersonen kreeg een placebo.

Resultaten
De onderzoekers hadden gehoopt dat L-arginine, wellicht via een positief effect op de bloedvaten, de kans verminderde dat de studiedeelnemers vanwege longschade op de IC moesten worden opgenomen. Suppletie leidde echter niet tot een duidelijke afname van die kans.

Wel zorgde L-arginine voor een versneld herstel. De doorsnee-proefpersoon in de controlegroep kon na 46 dagen weer naar huis. Bij de proefpersonen in de L-arginine-groep was dat 25 dagen.


Covid-19 | Arginine versnelt genezing


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat besmetting met SARS-CoV2 het lichaam berooft van L-arginine, en dat daardoor de T-cellen, die het coronavirus moeten bestrijden, een tekort aan L-arginine krijgen. [J Clin Immunol. 2021 Apr;41(3):515-25.] Suppletie arginine heft dat tekort op, waardoor het immuunsysteem minder moeite met het virus heeft.

Sommige immuunceltypes gebruiken arginine als brandstof. Daarom is wel eens overwogen om suppletie met L-arginine in te zetten als complementaire behandeling bij kanker.

Conclusie
"Our results may have important clinical implications for COVID-19 treatment especially in low resource environments were vaccination is not widely available, given the safety and the affordability of oral L-arginine", resumeren de Italianen.

Bron:
EClinicalMedicine. 2021 Sep 9;101125.

Meer:
Arginine wapent immuunsysteem tegen 'de nieuwe Aids' (4-7-2018)
Extra arginine helpt immuunsysteem bij opruimen van kankercellen (16-11-2017)
Arginine brengt je immuunsysteem in topvorm (22-10-2017)


Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk Besmet met corona? Aan de vitamine C! Beschermen champignons mannen (en anabolen-gebruikers) tegen covid?

Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk
Bij een vitamine D3-spiegel van 50 nanogram per milliliter. Of 124 nanomol per liter.

Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden
Als je dagelijks een stevige hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, zou je daardoor wel eens beschermd kunnen zijn tegen de negatieve impact van een coronabesmetting.

Beschermen champignons mannen (en anabolen-gebruikers) tegen covid?
Hormonen die werken via de androgeenreceptor maken cellen kwetsbaarder voor SARS-CoV2, zoals het coronavirus officieel heet.