Opgeladen: 29-9-2021
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Vitamines, Vitamine C
Translation: Infected with corona? You need more vitamin C (30-9-2021)

Besmet met corona? Aan de vitamine C!

Als je dagelijks een stevige hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, zou je daardoor wel eens beschermd kunnen zijn tegen de negatieve impact van een coronabesmetting.


Besmet met corona? Aan de vitamine C!


Studie 1
Teresa Maria Tomasa-Irriguible en Lara Bielsa-Berrocal, beiden verbonden aan de Autonoma de Barcelona University in Spanje, bepaalden de concentratie vitamine C in het bloed van 67 ernstig zieke coronapatiënten. [Nutr J. 2021 Jul 9;20(1):66.] Ongeveer driekwart van hen lag aan een ventilatiemachine.

64.2 procent van de studiedeelnemers had een lage vitamine C-spiegel van 0.1 tot 0.4 milligram per deciliter, bij 17.9 procent van de studiedeelnemers was de vitamine C-spiegel zo laag dat de onderzoekers hem niet meer konden bepalen.


Besmet met corona? Aan de vitamine C!


Studie 2
Vitamine C
De reden dat de onderzoekers besloten tot hun onderzoek was een andere publicatie uit Barcelona. [Crit Care. 2020 Aug 26;24(1):522.] Die verscheen een jaar eerder, in 2020. In dat artikel vertelden onderzoekers van Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus dat ze de vitamine C-status van 18 ernstig zieke coronapatiënten hadden bepaald.

In dat onderzoek had 1 studiedeelnemer een lage vitamine C-spiegel van 0.2 milligram per deciliter, 16 studiedeelnemers hadden een vitamine C-spiegel die zo laag was dat de onderzoekers hem niet konden vaststellen.


Besmet met corona? Aan de vitamine C!


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat een coronabesmetting zoveel activiteit van vrije radicalen stimuleert, dat de vitamine C-reserves afnemen. Omdat vitamine C ontstekingen afremt, en het binnendringen van virussen in weefsels vermindert, neemt daardoor de ernst van de ziekte toe.

Bron:
Nutr J. 2021 Jul 9;20(1):66.

Meer:
Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 (10-12-2020)
Multivitamine (met een gram vitamine C) beschermt tegen virussen (10-11-2020)
Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona (8-9-2020)


Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patient in leven Patient met covid sneller weer naar huis door Green Propolis Jongens met ADHD slapen beter door L-theanine

Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patiënt in leven
Dat geldt ook voor tachtigplussers.

Patiënt met covid sneller weer naar huis door Green Propolis
Deze studie verscheen in Biomedicine & Pharmacotherapy.

Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona
Trouwe lezers van dit webmagazijn weten natuurlijk dat zinksuppletie nuttig kan zijn bij verkoudheid.