Opgeladen: 1-9-2017
Opgeborgen in: Vlees, Depressie, Psychologie
Translation: Depressed due to a vegetarian diet? On the contrary... (27-10-2017)

Depressief door een vegetarisch dieet? Integendeel...

Een paar dagen geleden schreven we over een recent onderzoek van Joseph Hibbeln, waarin Engelse vegetariërs vaker depressief waren dan omnivoren - mogelijk door een tekort aan vitamine B12. Vandaag gaan we nog even door op het verband tussen vegetarisme en depressie. In 2010 publiceerden voedingswetenschappers van Arizona State University een onderzoek waarin vegetariërs juist minder kans op depressie hadden dan vleeseters.

Studie
De onderzoekers vergeleken het dieet van 60 vegetarische Zevende Dags Adventisten met dat van 78 omnivore Adventisten. Daarnaast bepaalden ze aan de hand van de Depression Anxiety Stress Scale-vragenlijst hoeveel last van depressie, angst en stress de studiedeelnemers hadden.

Resultaten
De vegetariërs scoorden op alle punten lager (en dus beter) dan de omnivoren.


Depressief door een vegetarisch dieet? Integendeel...Verklaring
De onderzoekers geloofden dat vooral omega-3-vetzuren in het dieet meebepalen of iemand depressief wordt. Nou hadden de vegetarische studiedeelnemers inderdaad nauwelijks DHA en EPA in hun dieet, maar weer wel meer ALA.


Depressief door een vegetarisch dieet? Integendeel...Het vegetarische dieet leverde bovendien minder omega-6-vetzuren, en meer enkelvoudig-onverzadigde vetzuren dan het omnivore dieet. Ook dat kan de kans op depressie verlagen.

Weer een andere factor was beweging. De vegetarische deelnemers bewogen meer en intensiever dan vleeseters. Beweging heeft een antidepressief effect. Hoe intensiever je beweegt, hoe beter.


Depressief door een vegetarisch dieet? Integendeel...

Depressief door een vegetarisch dieet? Integendeel...Conclusie
Een vegetarisch dieet hoeft niet automatisch tot depressie te leiden. Sterker: in deze studie was de geestelijke gezondheid van vegetariërs beter dan die van omnivoren.

Een belangrijke factor in dit onderzoek is dat de studiedeelnemers behoorden tot een Christelijke stroming met een strikte en uiterst gezonde manier van leven. Adventisten beschouwen hun lichaam als een tempel, en proberen zo gezond mogelijk te leven.

Bovendien zijn Adventisten ook vaak nog eens hoog opgeleid. Als Adventisten vlees uit hun dieet schrappen, zullen ze voorkomen dat ze een tekort krijgen aan voedingsstoffen als vitamine B12.

Bron:
Nutr J. 2010 Jun 1;9:26.

Meer:
Tekort aan vitamine B12 maakt vegetariërs misschien depressief (22-8-2017)
Vegetarisme is gezond, maar niet door ontbreken van dierlijke eiwitten (23-3-2009)
Vegetarisch dieet maakt krachttraining minder effectief (21-10-2002)


Magnesium is een antidepressivum

Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie

Curcumin net zo'n effectief antidepressivum als Prozac, concludeert studie

Magnesium is een antidepressivum
Suppletie met 250 milligram elementair magnesium per dag kan milde depressies helpen genezen. Alom bekritiseerde, maar waardevolle studie.

Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie
Hoe zwaarder de gewichten waarmee de proefpersonen trainden, hoe groter de afname van de depressie.

Curcumin net zo'n effectief antidepressivum als Prozac, concludeert studie
Maar het is wel een beetje een rare studie.