02.05.2013

Intensive weight training helps fight depression

Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie

Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie
Mensen met een depressie voelen zich beter als ze gaan trainen met gewichten. Dat ontdekten onderzoekers van Harvard Medical School in de jaren negentig. Hoe zwaarder de gewichten waarmee de proefpersonen trainden, hoe groter de afname van de depressie.

Depessie bestrijden met lichaamsbeweging
In de tweede helft van de jaren negentig was al bekend dat intensieve vormen van lichaamsbeweging depressie kunnen verlichten. Het gros van dat onderzoek ging over depressieve mensen die gingen hardlopen, en in enkele weken een aanmerkelijke verbetering lieten zien. In die studies was weliswaar geen sprake van genezing van een depressie, maar de studies toonden wel aan dat iemand met een matige depressie niet meer goed functioneert door beweging kan veranderen in iemand met een lichte depressie die weer aan het werk kan.

De Hardvardianen konden slechts twee studies vinden waarin onderzoekers depressieve mensen lieten krachttrainen. [Compr Psychiatry. 1989 Jul-Aug;30(4):324-31.] [Consult Clin Psychol. 1987 Oct;55(5):748-54.] Het effect in die twee studies overtrof het gemiddelde effect van de studies waarin onderzoekers hun proefpersonen lieten hardlopen.

Studie
De Harvardianen deden die studies nog eens dunnetjes over. Ze gebruikten 15 zestigplussers met een depressie, die overigens niet onder behandeling van een psychiater waren, als proefpersoon. Een vergelijkbare groep van 17 zestigplussers fungeerde als controlegroep.

In de 10 weken dat het experiment duurde trainden de proefpersonen drie keer per week, en deden dan vijf oefeningen waarmee ze hun belangrijkste spiergroepen trainden: de bench-press, lat-pulldown, leg-press, leg-extension en leg-curl. Voor elke oefening deden de deelnemers 3 sets van 8 reps. De onderzoekers stimuleerden de proefpersonen om te trainen met 80 procent van het gewicht waarmee ze net 1 rep konden maken [de 1RM]. Elke workout duurde ongeveer 45 min, en werd afgesloten met strek-oefeningen.

Resultaten
Toen de 10 weken voorbij waren, waren de proefpersonen die hadden getraind in betere doen dan de proefpersonen in de controlegroep. De Exercise-groep scoorde na de 10 weken beter op de Beck Depression Inventory [BDI] en de Hamilton Rating Scale For Depression [HRSD].


Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie


Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie


De onderzoekers hielden ook bij met hoeveel gewicht de proefpersonen trainden. Gemiddeld trainden de proefpersonen met 78 procent van hun 1RM. De onderzoekers ontdekten dat de proefpersonen hun depressie verder konden terugdringen naarmate ze met zwaardere gewichten trainden.

Conclusie
De onderzoekers zijn te spreken over de uitkomst van hun studie. De gemeten positieve effecten zijn sterk, en zorgen voor een aanmerkelijke verbetering van de kwaliteit van leven.


Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie


Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 1997 Jan;52(1):M27-35.

Meer:
Middagslaapje vermindert depressieve symptomen (21-4-2011)
Gezonde margarines maken depressief, olijfolie blij (12-3-2010)
Testosteron verhelpt depressie (27-5-2009)