Opgeladen: 2-8-2022
Opgeborgen in: Depressie, Cardio- & duurtraining, Psychologie
Translation: Why moderate continuous activity is a better antidepressant than HIT (3-8-2022)

Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten

Lichaamsbeweging is een probaat middel tegen depressiviteit, maar niet alle vormen van lichaamsbeweging zijn even geschikt om depressie te bestrijden. Zowel hoog- als matig-intensieve beweging verdrijven de somberte, maar hoog-intensieve beweging zorgt ook voor meer stress.


Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprintenStudie
In 2018 publiceerden Canadese kinesiologen van McMaster een humane studie waaraan 61 studenten fungeerden als proefpersoon. De onderzoekers verdeelden de studenten in 3 groepen.

De studenten in de controlegroep [CON] deden gedurende 6 weken niets.

De proefpersonen in een tweede groep fietsten 3 keer per week een klein half uur op 40 procent van hun maximum [moderate continuous training; MCT].

De studenten in een derde groep werkten 3 keer per week een high intensity training af [high-intensity interval training; HIT] die evenveel energie kostte als de matig-intensieve training. De HIT-training bestond uit 10 sprints van een 1 minuut waarbij de studenten op 80 procent van hun maximum fietsten. Tussen de sprints door fietsten de studenten op een rustig tempo. Elke HIT-training duurde 20 minuten.

Voor en na de 6 weken bepaalden de Canadezen aan de hand van vragenlijsten hoeveel last de studenten van somberte, zorgen en stress in hun dagelijks leven hadden.

Resultaten
Zowel de matig-intensieve training als de hoog-intensieve training verminderden de depressieve symptomen. De hoog-intensieve training zorgde voor meer stress, de matig-intensieve training niet.


Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten


Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprintenMechanisme
Voor en na de studie bepaalden de onderzoekers de concentratie van de ontstekingseiwitten CRP, interleukine-6, interleukine-1b en TNF-alfa in het bloed van de proefpersonen. De high intensity interval training verhoogde de concentratie interleukine-6, de matig-intensieve training verlaagde de concentratie TNF-alfa.

De Canadazen vermoeden dat deze toename van de activiteit interleukine-6 en afname van TNF-alfa verklaren waarom de de studenten in de matig-intensieve trainingsgroep zich beter waren gaan voelen, en de studenten in de hoog-intensieve trainingsgroep niet.

Conclusie
"Taken together the results suggest that moderate-intensity exercise may be an optimal intensity for promoting mental health", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Biol Psychol. 2018 Mar;133:79-84.

Meer:
Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week (15-11-2019)
Krachttraining heeft mild antidepressief effect, creatine niet (12-11-2013)
Fanatiek trainen met gewichten bestrijdt depressie (2-5-2013)


Sint Janskruid vermindert depressie SAMe verzacht depressie EPA is een antidepressivum

Sint Janskruid vermindert depressie
Sint Janskruid werkt toch heus tegen depressie.

SAMe verzacht depressie
Suppletie met S-adenosyl-methionine, meestal afgekort tot SAMe, verbetert volgens de supplementenindustrie het humeur.

EPA is een antidepressivum
Wat curcumine kan, dat kan EPA ook.