Opgeladen: 28-9-2020
Opgeborgen in: Antidepressiva, Omega-3-vetzuren
Translation: EPA is an antidepressant (29-9-2020)

EPA is een antidepressivum

EPA is een antidepressivum
Curcumine is misschien net zo'n effectief antidepressivum als fluoxetine, berichtten we nog niet zo lang geleden. Wel, wat curcumine kan, dat kan EPA ook, vertelde Toppform Oslo ons via Twitter. [Link] Een dagelijkse dosis van 1 gram EPA vermindert volgens een humane studie uit 2008 depressieve symptomen even snel als een dagelijkse dosis van 20 milligram fluoxetine.

Studie
De auteurs van de bewuste studie zijn psychiaters van Tehran University of Medical Sciences, die experimenteerden met 60 mensen 20-59 jaar met een zware en onbehandelde depressie. Op de Hamilton Depression Rating Scale scoorden ze 15 of hoger.

De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 3 groepen. Gedurende 8 weken kregen de proefpersonen in de ene groep dagelijks een capsule fluoxetine, de actieve stof in Prozac. De proefpersonen in de tweede groep slikten dagelijks capsules met daarin ethyl-EPA, de proefpersonen in de derde groep slikten zowel fluoxetine als EPA.

De onderzoekers gebruikten trouwens een ethyl-EPA-supplement van het Belgische Minami Nutrition. Minami stelde de supplementen beschikbaar, maar sponsorde de studie niet.

Resultaten
In elke groep haakten 4 proefpersonen af. Toen de 8 weken voorbij waren, waren de depressieve symptomen in de fluoxetine- en de EPA-groep evenveel afgenomen. De proefpersonen in de fluoxetine+EPA-groep hadden het nog iets beter gedaan dan de proefpersonen in de eerste twee groepen.


EPA is een antidepressivum


EPA is een antidepressivum


Hoewel de werking van ethyl-EPA en die van fluoxetine elkaar evenaarden, gold dat niet voor hun bijwerkingen. EPA had nauwelijks bijwerkingen, fluoxetine had er behoorlijk wat.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


EPA is een antidepressivum


Mechanisme
Ontstekingseiwitten als interferon-gamma schakelen in de hersenen enzymen een tandje lager die tryptofaan omzetten in serotonine. [Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2005;29:201-17.] Zo kunnen ontstekingsreacties depressie in de hand werken. [Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2001; 25:767-80.]

Suppletie met EPA - andere omega-3-vetzuren werken volgens trials niet goed als om depressie gaat - remt de afgifte van ontstekingseiwitten, speculeren de onderzoekers.

Conclusie
"Although this study had some limitation including small sample size and lack of placebo group, the findings suggest that EPA is safe and effective as monotherapy as well as adjunctive treatment for unipolar major depressive episode", resumeren de onderzoekers.

"Because EPA is a dietary supplement it may be more acceptable to patients than antidepressants."

Bron:
Aust N Z J Psychiatry. 2008 Mar;42(3):192-8.

Meer:
Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva (27-4-2020)
Combinatie van S-adenosylmethione en betaïne bestrijdt milde depressie (27-3-2020)
Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week (15-11-2019)


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp Visoliecapsules verminderen agressie binnen zes weken Zo beschermen omega-3-vetzuren de hersenen

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp
Een voedingspatroon met veel meervoudig-onverzadigde vetzuren beschermt bij zestigplussers de cognitieve vermogens.

Visoliecapsules verminderen agressie binnen zes weken
Dat ontdekten Franse onderzoekers van de universiteit van Grenoble in een experiment waaraan een kleine tweehonderd vrijwilligers als proefpersoon meewerkten.

Zo beschermen omega-3-vetzuren de hersenen
Omega-3-vetzuren beschermen tegen depressie, klappen en valpartijen en nog veel meer. Deze studie vertelt hoe.