Opgeladen: 27-3-2020
Opgeborgen in: Depressie, Betaïne S-adenosylmethionine, Psychologie
Translation: Combination of S-adenosylmethione and betaine combats mild depression (28-3-2020)

Combinatie van S-adenosylmethione en betaïne bestrijdt milde depressie

Combinatie van S-adenosylmethione en betaine bestrijdt milde depressie
Als farmacologische antidepressiva niet goed aanslaan, kan suppletie met S-adenosylmethionine en betaïne mild-depressieve mensen alsnog uit het slop trekken. De combinatie van S-adenosylmethionine en betaïne kan het effect van het farmacologische antidepressivum amitriptyline zelfs overtreffen. Dat is tenminste de strekking van twee Italiaanse humane studies die we toevallig zagen langsdrijven op het web. We beschouwen ze allebei als gesponsord.

Studie 1
De onderzoekers experimenteerden met 46 mild-depressieve mensen, die al minstens een half jaar farmacologische antidepressiva gebruikten maar daar niet op reageerden.

De onderzoekers gaven gedurende 3 maanden de helft van hun proefpersonen elke dag een supplement met 800 milligram S-adenosylmethionine [verdeeld over 2 doses per dag], en de andere helft elke dag 750 milligram S-adenosylmethionine plus 375 milligram betaïne per dag [verdeeld over 3 doses per dag].

De onderzoekers gebruikten een supplement van het Italiaanse Omeopiacenza. Het heet DDM Metile.

De eerste auteur van de studie, Francesco Di Pierro van het onderzoeksbedrijf Velleja Research, [Meer] [Nog meer] is de geestelijk vader van DMM Metile. We beschouwen de studie dan ook als gesponsord.

Gedurende de 90 dagen die het experiment in beslag nam, vertoonden de proefpersonen die S-adenosylmethione combineerden met hun antidepressiva vooruitgang. De klassieke symptomen van depressie, zoals angst en onrust verminderden, terwijl de inschatting van de fysieke gezondheid [physical efficiency] juist toenam.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Combinatie van S-adenosylmethione en betaine bestrijdt milde depressie


Combinatie van S-adenosylmethione en betaine bestrijdt milde depressie


De combinatie van S-adenosylmethionine en betaïne had eenzelfde effect - maar dan sterker.

"On the basis of study results, it may be assumed that the administration of S-adenosylmethionine plus betaine is a better adjunctive therapy than the administration of S-adenosylmethionine alone in subjects with mild-to-moderate depression who are low responders to conventional antidepressive drugs", schrijven de onderzoekers.

Studie 2
Di Pierro en zijn collega's publiceerden in 2015 nog een andere studie met milddepressieve patiënten als proefpersoon. [Int J Gen Med. 2015;8:73-8.] In dat onderzoek vergeleken ze de antidepressieve werking van een supplement met betaïne en S-adenosylmethionine met die van het farmacologische antidepressivum amitriptyline.

Na 6-12 maanden was in de suppletiegroep het aantal mensen met relatief hoge depressiescores gereduceerd met 50-64 procent. In amitriptylinegroep was dat slechts 13-4 procent.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Combinatie van S-adenosylmethione en betaine bestrijdt milde depressie


Combinatie van S-adenosylmethione en betaine bestrijdt milde depressie


Bijwerkingen kwamen beduidend minder vaak voor bij de supplementengebruikers dan bij de amitriptylinegebruikers.

Bron:
J Multidiscip Healthc. 2015;8:39-45.

Meer:
Dierstudie: S-adenosylmethionine remt borstkanker (26-3-2018)
Bij artrose is S-adenosylmethionine een betere pijnbestijder dan ontstekingsremmer (4-9-2009)
S-adenosylmethionine zorgt voor meer testosteron (14-8-2008)


Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week Slaap beter, voel jezelf beter met 20 milligram PQQ per dag Gezond voedingspatroon beschermt tegen depressie

Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week
Depressieve patiënten herstellen sneller als ze niet alleen medicijnen gebruiken, maar daarnaast ook twee keer per week een half uurtje gaan sporten.

Slaap beter, voel jezelf beter met 20 milligram PQQ per dag
Als je niet zo goed slaapt en ook niet erg goed in het leven staat, dan is suppletie met PQQ misschien een optie.

Gezond voedingspatroon beschermt tegen depressie
Er is een verband tussen depressie en voedingspatroon, maar volgens een Spaanse metastudie ziet dat verband er iets anders uit dan je misschien zou verwachten.