Opgeladen: 4-3-2019
Opgeborgen in: Depressie
Translation: Healthy diet protects against depression (5-3-2019)

Gezond voedingspatroon beschermt tegen depressie

Er is een verband tussen depressie en voedingspatroon, maar volgens een Spaanse metastudie ziet dat verband er iets anders uit dan je misschien zou verwachten. Volgens die analyse, die epidemiologen van de University of Navarra publiceerden in de Journal of Affective Disorders, zijn er niet zulke sterke aanwijzingen dat mensen die belabberd eten een verhoogde kans op een depressie hebben. Maar andersom zijn die aanwijzingen er wel degelijk: een gezond voedingspatroon vermindert de kans op depressie.

Studie
De onderzoekers verzamelden 29 eerder verschenen studies, waarin onderzoekers groepen mensen recruteerden, hun voedingspatroon in kaart brachten, en vervolgens voor een langere periode volgden. Het waren dus dus prospectieve studies.

Vervolgens aggregeerden de onderzoekers de uitkomsten van de onderzoeken, en analyseerde ze die opnieuw.

Resultaten
Voor zover de onderzoekers dat konden zien was er geen duidelijk verband tussen een beroerd voedingspatroon en depressie. Anders dan je misschien zou verwachten, hadden mensen die veel intensief-bewerkte voedingsmiddelen [Pro], junk food [JF] of vet en suiker [F+S] aten, of een 'typisch westers voedingspatroon' [We] hadden, niet significant meer kans op een depressie.


Gezond voedingspatroon beschermt tegen depressie


Het lijkt tegenstrijdig, maar een gezond voedingspatroon [HD] beschermde volgens de metastudie wel degelijk tegen depressie. Een gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld in de vorm van een Mediterraan dieet [MedD], verminderde de kans op depressie met zo'n 22-36 procent.


Gezond voedingspatroon beschermt tegen depressie


Een anti-inflammatoir dieet verminderde het risico op depressie met 19 procent, een relatief hoge inname van vis met 18 procent en een hoge inname van groenten met 14 procent.

Bron:
J Affect Disord. 2018 Jan 15;226:346-54.

Meer:
Depressief door een vegetarisch dieet? Integendeel... (1-9-2017)
Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek (8-2-2016)
Het antidepressie-dieet (29-1-2016)


Gezonde margarines maken depressief, olijfolie blij Chlorella versnelt genezing van depressie Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken

Gezonde margarines maken depressief, olijfolie maakt je blij
Depressies zouden misschien minder vaak voorkomen als we collectief minder dieetmargarines zouden gebruiken, en zouden overstappen op olijfolie.

Chlorella versnelt genezing van depressie
Suppletie met 1800 milligram Chlorella vulgaris per dag versnelt de genezing van een depressie.

Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken
Suppletie met een forse dosis visolie kan een milde depressie binnen drie weken volledig wegpoetsen.