Opgeladen: 27-4-2020
Opgeborgen in: Depressies
Translation: Fruits and vegetables are natural antidepressants (28-4-2020)

Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva

Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva
Wereldwijd groeit in ontwikkelde landen het aantal mensen met een depressie. Een factor in die toename is misschien de afname van de hoeveelheid groenten en fruit in ons dieet. Dat suggereert een epidemiologische studie die Peruaanse gezondheidswetenschappers in 2017 publiceerden in PLoS One.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 25848 volwassenen die waren verzameld in de Peruaanse Health Questionnaire of the Demographic Health Survey. De studiedeelnemers hadden verteld hoe hun dieet er uitzag, en een vragenlijst ingevuld waarmee artsen vaststellen of iemand depressief is.

Resultaten
Minder dan 5 procent van de studiedeelnemers haalde de richtlijn van de WHO om dagelijks 5 porties groenten of fruit te eten, ontdekten de onderzoekers tot hun schrik.

"This finding is relevant because a greater consumption of fruits and vegetables is associated with several potential benefits in health, including better mental health, but also reduction in the risk of mortality for other non communicable diseases such as cardiovascular disease and cancer", schrijven de Peruanen.

Tegelijkertijd was 3 procent van de studiedeelnemers zo depressief dat ze volgens psychiatrische richtlijnen in aanmerking kwamen voor medische behandeling. En jazeker, er was een verband tussen de inname van groenten en fruit en het vertonen van ernstige depressieve symptomen.


Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva


Bron:
PLoS One. 2017 Oct 12;12(10):e0186379.

Meer:
Gezond voedingspatroon beschermt tegen depressie (4-3-2019)
Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek (8-2-2016)
Het antidepressie-dieet (29-1-2016)
Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever (13-1-2016)


Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week Depressieve patient herstelt sneller door supplement met vitamine C Trial: magnesium werkt als antidepressivum

Depressie verdwijnt sneller door uurtje krachttraining of cardio per week
Depressieve patiënten herstellen sneller als ze niet alleen medicijnen gebruiken, maar daarnaast ook twee keer per week een half uurtje gaan sporten. Het maakt niet uit of ze dat halve uurtje besteden aan krachttraining of cardiotraining.

Depressieve patiënt herstelt sneller door supplement met vitamine C
Depressieve mensen die het antidepressivum fluoxetine slikken herstellen sneller als ze ook elke dag een supplement met een gram vitamine C gebruiken.

Trial: magnesium werkt als antidepressivum
Een kleine maand geleden schreven we een stukje over een studie waarin magnesiumsuppletie depressie verlichtte.