Opgeladen: 6-7-2022
Opgeborgen in: Depressie, Plantenextracten, Sint Janskruid
Translation: St. John's wort reduces depression | Meta-study (7-7-2022)

Sint Janskruid vermindert depressie

Sint Janskruid werkt toch heus tegen depressie. Dat blijkt uit een metastudie die de gegevens uit drie dozijn eerder verschenen trials samenvoegde en opnieuw analyseerde.


Sint Janskruid vermindert depressieStudie
Eric Apaydin, een analist van de Amerikaanse RAND Corporation, publiceerde in 2016 een meta-analyse van 35 eerder verschenen trials, waaraan in totaal bijna zevenduizend mensen met een depressie hadden meegewerkt.

In de studies gebruikten onderzoekers doses die bijna altijd ergens tussen 500-1200 milligram extract per dag lagen. De proefpersonen verdeelden die doses over 2-3 innamemomenten per dag.

De extracten die de onderzoekers het meest frequent gebruikten bevatten 0.3 procent hypericine en 1-4 procent hyperforine.

De proefpersonen kregen geen andere middelen.

Resultaten
De kans op een significante afname van de depressie was in de suppletiegroep 53 procent hoger dan in de placebogroep. Dat zie je in de figuur hieronder, die is gebaseerd op de gegevens van in totaal bijna drieduizend proefpersonen.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Sint Janskruid vermindert depressieSint Janskruid vermindert depressieDe depressiescores namen bij de gebruikers van Sint Janskruid significant meer af dan bij de proefpersonen die een placebo kregen. Dat vertelt de figuur hierboven. Volgens de meta-gegevens van Apaydin verdween de depressie iets vaker bij proefpersonen in de suppletiegroep dan bij proefpersonen die een placebo kregen, maar dat verschil was niet significant.

Sint Janskruid vermindert depressie
In een aantal studies vergeleken de onderzoekers de effecten van Sint Janskruid met die van reguliere farmacologische antidepressiva. Beide behandelingen bleken even effectief. Wel rapporteerden gebruikers van Sint Janskruid minder bijwerkingen.

Conclusie
Niet alle studies waren even netjes opgezet, constateert Apaydin. Bovendien merkt hij op de meeste proefpersonen in de trials leden aan een lichte tot matige, en dus geen ernstige depressie. Dat noopt tot enige voorzichtigheid bij de interpretatie van de uitkomsten van zijn metastudie, vindt hij.

Op de website van de RAND Corporation vonden we, naast Apaydins bio, [rand.org] een quote van hem die je hiernaast ziet.

Als je medicijnen gebruikt kun je Sint Janskruid misschien beter links laten liggen, voegen wij daar nog graag aan toe. Suppletie activeert enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van meer dan de helft van de medicijnen die artsen voorschrijven, waardoor hun werking kan verminderen.

Bron:
Syst Rev. 2016 Sep 2;5(1):148.

Meer:
Te zwaar en somber? Sint Janskruid slaat twee vliegen in één klap (17-5-2016)


Goji, een natuurlijk anti-depressivum SAMe verzacht depressie Creatine maakt behandeling depressie effectiever

Goji, een natuurlijk anti-depressivum
Een alleszins beschaafd gedoseerd supplement met een extract van de Chinese gojibes kan het herstel van een milde depressie versnellen.

SAMe verzacht depressie
S-adenosyl-methionine verbetert volgens de supplementenindustrie het humeur. En volgens een Italiaanse overzichtsstudie zou dat wel eens kunnen kloppen.

Creatine maakt behandeling depressie effectiever
Een depressie geneest sneller als patiënten naast hun reguliere behandeling met een antidepressivum ook dagelijks 5 gram creatine slikken.