Opgeladen: 28-2-2022
Opgeborgen in: Creatine, Depressie
Translation: Creatine makes depression treatment with SSRIs more effective (1-3-2022)

Creatine maakt behandeling depressie effectiever

Een depressie geneest sneller als patiënten naast hun reguliere behandeling met een antidepressivum ook dagelijks 5 gram creatine slikken. Dat blijkt uit een humane studie die is verschenen in de American Journal of Psychiatry.


Creatine maakt behandeling depressie effectiever


Studie
Psychiaters van Seoul National University in Zuid-Korea verdeelden 50 vrouwen met een ernstige depressie in twee groepen. De psychiaters behandelden beide groepen met escitalopram, een SSRI. SSRIs zijn middelen die in de hersenen de heropname van serotonine afremmen en daardoor de concentratie serotonine in de hersenen verhogen.

De ene groep kreeg naast escilatopram ook creatine. In de eerste week van het experiment slikten de vrouwen 3 gram creatine per dag, in de overige 7 weken 5 gram creatine per dag.

De vrouwen in de andere groep slikten escitalopram en een placebo.

Resultaten
Tijdens het experiment verminderde de ernst van de depressiein beide groepen.De afname was echter significant groter bij de vrouwen die behalve escitalopram ook creatine kregen.


Creatine maakt behandeling depressie effectiever


In beide groepen haakten proefpersonen af. De onderzoekers zagen wat dat betreft geen significante verschillen tussen de groepen. Dat impliceert dat creatine de bijwerkingen van het antidepressivum niet verergerde.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat creatinesuppletie de hoeveelheid fosfocreatine in de hersenen verhoogt. Door de toename van de moleculaire energie in de hersencellen vermindert de depressie.

Conclusie
"The present results suggest that creatine, used to augment treatment with the SSRI escitalopram, provides a promising therapeutic approach for major depressive disorder in terms of its superior efficacy, relatively good tolerability, minimal side effects, and easy attainability", resumeren de Koreanen.

Bron:
Am J Psychiatry. 2012 Sep;169(9):937-45.

Meer:
Krachttraining heeft mild antidepressief effect, creatine niet (12-11-2013)
Creatine verzacht depressie - soms te goed (11-6-2008)


Hoe flavonoiden en carotenoiden in voeding beschermen tegen depressie EPA is een antidepressivum Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva

Hoe flavonoïden en carotenoïden in voeding beschermen tegen depressie
Deze fytochemicaliën verhogen in de hersenen de activiteit van neurotransmitters en de cerebrale groeifactor BDNF.

EPA is een antidepressivum
Curcumine is misschien net zo'n effectief antidepressivum als fluoxetine, berichtten we nog niet zo lang geleden. Wel, wat curcumine kan, dat kan EPA ook.

Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva
Wereldwijd groeit in ontwikkelde landen het aantal mensen met een depressie. Een factor in die toename is misschien de afname van de hoeveelheid groenten en fruit in ons dieet.