Opgeladen: 29-6-2016
Opgeborgen in: Breinboosters, Krachttraining, Psychologie, Dementie & Alzheimer
Translation: Strength training makes elderly people mentally stronger (28-9-2016)

Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker

Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker
Zestigplussers die gaan krachttrainen worden niet alleen fysiek sterker maar gaan ook mentaal beter functioneren. Dat melden Braziliaanse fysiologen in Clinical Interventions in Aging.

Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan Oeste University State in Brazilië, lieten 29 oudere vrouwen - hun gemiddelde leeftijd was 66 jaar - gedurende 12 weken drie keer per week krachttrainen.

Het programma legde de nadruk op de grotere spiergroepen, en liet de vrouwen trainen met 60 tot 70 procent van de belasting waarmee ze nog net 1 rep konden maken. Tussen de sets namen de proefpersonen een minuut rust.

Een controlegroep van 9 vrouwen trainde niet.

Resultaten
De krachttraining hadden geen statistisch significant effect op het lichaamsgewicht, de BMI en de omvang van de taille [WC]. Daarvoor duurde het experiment te kort, vermoeden de onderzoekers.

De figuur hieronder is versimpeld. Klik op de figuur voor een volledige versie.


Als zestigplussers gaan krachttrainen worden ze niet alleen fysiek sterker. Ook mentaal gaan ze beter functioneren. Dat melden Braziliaanse bewegingswetenschappers in Clinical Interventions in Aging.De vrouwen die aan krachttraining deden werden sterker - nou ja, ze konden in een tijdspanne van 30 seconden ieder geval meer reps maken als ze curlden met een dumbbell van 2.3 kilo [ULs] en vaker opstaan uit een stoel [LLS]. Bovendien gingen ze door de krachttraining bijna twintig procent hoger scoren op de Montreal Cognitive Assessment-vragenlijst [MoCa].

Met die scores is trouwens wel iets raars aan de hand. De Montreal Cognitive Assessment-vragenlijst meet de mentale vermogens over de gehele linie - van ruimtelijk inzicht tot geheugenwerking, en van concentratie tot abstracte vermogens.

Hoe hoger je scoort, hoe beter. De maximale score is 30, en bij scores onder 26 beginnen psychologen en psychiaters te vermoeden dat er misschien iets aan de hand met iemand is.

De ouderen in deze studie scoorden over de gehele linie laag - in het rode gebied, dus. Toch vertellen de onderzoekers over hun proefpersonen dat ze niet leden aan Alzheimer of een andere neurologische degeneratieve aandoening.

Whatever. De ouderen werden niet alleen fysiek, maar ook mentaal fitter.

De figuur hieronder is versimpeld. Klik op de figuur voor een volledige versie.


Als zestigplussers gaan krachttrainen worden ze niet alleen fysiek sterker. Ook mentaal gaan ze beter functioneren. Dat melden Braziliaanse bewegingswetenschappers in Clinical Interventions in Aging.Conclusie

"The present study showed that a strength training protocol applied for 12 weeks to elderly women increased balance, flexibility, strength of upper and lower limbs, and increased cognitive performance", resumeren de onderzoekers. "Based on our results, we can recommend strength training programs for elderly women that aim for the improvement of general strength and cognitive performance."

Bron:
Clin Interv Aging. 2016 Jun 1;11:749-54.

Meer:
Hoe high reps-krachttraining mannen kan beschermen tegen dementie (6-11-2015)
Anabole steroïden ondergraven het positieve effect van krachttraining op de hersenen (27-9-20124)
Student haalt betere cijfers door krachttraining (29-10-2012)


Beweging nu beschermt je hersencellen dertig jaar later
Onderzoek onder tweelingen.

Dagelijkse wandeling van minimaal twee kilometer beschermt tegen dementie
Epidemiologie.

Lichaamsbeweging voorkomt dementie
Hoe meer energie ouderen wekelijks verbranden door lichaamsbeweging, hoe kleiner is hun kans om dement te worden.