Opgepoetst: 24-8-2022
Opgeladen: 29-10-2012
Opgeborgen in: Breinversterkers, Krachttraining
Translation: Strength training improves student grades (25-8-2022)

Student haalt betere cijfers door krachttraining

Hoe vaker per week studenten in het krachthonk trainen met gewichten, hoe beter zijn hun cijfers. Dat concluderen onderzoekers van de University of Texas at Austin in een studie die is verschenen in de Journal of Strength and Conditioning Research.


Student haalt betere cijfers door krachttraining


Sport & hersenen
Sporters - als je het vraagt aan iemand die niets van sport moet hebben - hebben grote spierballen, maar weinig hersenen.

Toch is volgens studies intensieve fysieke training alleen maar goed voor je hersenen. Een leefstijl met dagelijkse zware inspanning vermindert bijvoorbeeld de kans op de ziekte van Parkinson, in mensen die een matig-intensief trainingsprogramma volgen laten stoppen processen van veroudering in de hersenen en na een korte inspanning van een half uur verwerken de hersenen informatie beter.

Studie
Student haalt betere cijfers door krachttraining
De onderzoekers kenden die literatuur, en vroegen zich of ze een verband konden vinden tussen het cijfergemiddelde van studenten aan een Amerikaanse universiteit en het aantal keer per week dat die studenten trainden in een krachthonk. Krachttraining is nu eenmaal de vorm van inspanning waarvan je op de wat langere termijn de sterkste positieve effecten op de mentale gezondheid verwacht.

Resultaten
De tabel hieronder vertelt je dat er inderdaad zo'n verband is. De studenten die gemiddeld een A haalden (het hoogste cijfer in het Amerikaanse onderwijssysteem) trainden vaker dan studenten die gemiddeld een B haalden. Studenten die gemiddeld een B haalden trainden weer vaker dan studenten die niet verder kwamen dan een C, D of F.


Student haalt betere cijfers door krachttraining


Op papier doen universiteiten veel moeite om sportactiviteiten onder studenten te stimuleren, maar daarvan zagen de onderzoekers weinig terug. Studenten gaan niet vaker krachttrainen naarmate ze langer rondlopen op de universiteit, ontdekten ze.

Zeker nu blijkt dat krachttraining het cijfergemiddelde verhoogt, zouden de universiteiten kunnen overwegen om nog een beetje harder hun best te doen.


Student haalt betere cijfers door krachttraining


Conclusie
"Special interventions are urgently needed to promote strength exercise among university students given that student weekly strength exercise engagement was not increased at the first four years in higher education", besluiten de onderzoekers.

"In essence, research has noted that any changes made at this stage of life are likely to be kept for a long time. Thus, every effort is needed to improve student strength exercise in higher education."

Bron:
J Strength Cond Res. 2013 Jul;27(7):1988-93.

Meer:
Hoe tuinieren de werking van de hersenen verbetert (12-5-2022)
Bèta-lactoline, de breinbooster in camembert (9-3-2022)
Natuurlijke smartdrug mangiferine versnelt denkprocessen en verbetert geheugen (16-1-2021)
Spermidine verbetert het geheugen van zestigplussers in pilot-studie (9-9-2020)


Stop met tobben, ga krachttrainen

Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker

Krachttraining en cardiotraining beschermen tegen burnout

Stop met tobben, ga krachttrainen
Ben je nogal tobberig? Ben je vaak gespannen, ongerust of bezorgd? Krachttraining helpt.

Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker
Zestigplussers die gaan krachttrainen worden niet alleen fysiek sterker maar gaan ook mentaal beter functioneren.

Krachttraining en cardiotraining beschermen tegen burnout
Werknemers, freelancers en ondernemers hebben minder kans op burnout als ze een paar keer per week intensief trainen.