Opgeladen: 9-3-2022
Opgeborgen in: Breinboosters
Translation: Beta-lactolin, the brain booster in camembert (10-3-2022)

Bèta-lactoline, de breinbooster in camembert

In schimmelkazen als camembert zit een eiwitje dat in minuscule hoeveelheden de werking van het geheugen verbetert. In Japan zijn al functional foods en supplementen op de markt die relevante hoeveelheden bèta-lactoline bevatten.


Beta-lactoline, de breinbooster in camembert


Bèta-lactoline
Nadat Japanse epidemiologen hadden aangetoond dat ouderen die voor Japanse begrippen veel zuivel consumeren minder vaak dementeren dan ouderen met een lage zuivelinname, [J Am Geriatr Soc. 2014 Jul;62(7):1224-30.] ging de researchafdeling van het eveneens Japanse voedingsconcern Kirin op zoek naar actieve stoffen in zuivel die de beschermende werking zouden kunnen verklaren.

In die zoektocht stuitte Kirin op een serie peptides die, in proefdieren [Neurobiol Aging. 2018 Dec;72:23-31.] en in mensen de werking van het geheugen verbeterden.


Beta-lactoline, de breinbooster in camembert


De meest interessante peptide die Kirin ontdekte was bèta-lactoline. In reguliere voedingsmiddelen zit bèta-lactoline onder meer in schimmelkazen als camembert, die ontstaan dankzij penicillium-schimmels. Bèta-lactoline is een MAO-remmer, die in de hersenen de concentratie van neurotransmitters als dopamine verhoogt en bovendien de opslag en het oproepen van informatie vergemakkelijkt.

Kirin stopt bèta-lactoline al in functional foods die het geheugen zouden moeten verbeteren.

Metastudie
Onderzoekers van Kirin publiceerden onlangs een metastudie, waarin ze de uitkomsten van drie eerder gepubliceerde humane studies naar het effect van bèta-lactoline op het geheugen bijeenvoegden en nogmaals analyseerden. In de studies slikten de proefpersonen het peptide dagelijks gedurende 6-12 weken.

Resultaten
De Japanners ontdekten een positieve, maar niet statistisch significante trend dat bèta-lactoline de geheugenwerking in het algemeen [eerste staatje hieronder] verbeterde.

Wel statistisch significant was het effect op de cued recall. Dat is het vermogen om dingen op te roepen uit het geheugen aan de hand van geheugensteuntjes.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Beta-lactoline, de breinbooster in camembert


Geringe dosis
Het effect lijkt op het eerste gezicht uiterst bescheiden, tot je bedenkt hoe weinig bèta-lactoline de proefpersonen in de trials kregen: 1.6 milligram per dag. Wat zou een veelvoud van die luttele hoeveelheid kunnen bewerkstelligen?

Bron:
J Nutr Health Aging. 2022;26(2):127-32.

Meer:
Kaneel beschermt kortetermijngeheugen (15-5-2021)
Natuurlijke smartdrug mangiferine versnelt denkprocessen en verbetert geheugen (16-1-2021)
Spermidine verbetert het geheugen van zestigplussers in pilot-studie (9-9-2020)


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen Muntextract dicht gaten in geheugen In twee weken een beter geheugen door creatine

Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen
Amerikaanse wetenschappers van de University of Illinois experimenteren met een nieuw type omega-3-supplement, dat de concentratie omega-3-vetzuren in de hersenen kan verhogen op een manier die met reguliere visolie en krillolie niet haalbaar is.

Muntextract dicht gaten in geheugen
Als vergeetachtige vijftigplussers elke dag 2 capsules slikken met een extract van de groene muntplant, dan verbetert hun geheugen.

In twee weken een beter geheugen door creatine
Creatine stimuleert niet alleen spiercellen, maar ook de werking van de hersencellen die zijn betrokken bij de werking van het geheugen.