Opgeladen: 15-5-2021
Opgeborgen in: Kaneel, Breinversterkers, Dementie & Alzheimer
Translation: Cinnamon protects short-term memory (16-5-2021)

Kaneel beschermt kortetermijngeheugen

Heb je moeite om de naam te herinneren van iemand die zich zojuist aan je heeft voorgesteld? Of vergeet je een telefoonnummer vrijwel onmiddellijk nadat ze je het je hebben verteld? Misschien heb je iets aan kaneel.


Kaneel beschermt kortetermijngeheugen


Kaneel, diabetes en het geheugen
Bij mensen in een voorstadium van diabetes verslechtert dikwijls het geheugen, en specerijen als kaneel maken cellen gevoeliger voor insuline. Als je die twee dingen bij elkaar optelt, dan zou je kunnen veronderstellen dat pre-diabeten die geregeld kaneel gebruiken een beter geheugen hebben dan pre-diabeten die dat niet doen. En dus probeerden Taiwanese en Chinese onderzoekers in een kleine epidemiologische studie te achterhalen of die theorie hout snijdt.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 93 zestigplussers met een betrekkelijk hoge glucosespiegel, die voor de rest gezond waren. Van hen gebruikten 78 nooit kaneel. De overige 15 studiedeelnemers deden dat wel. De kaneelgebruikers verschilden qua gezondheid niet significant van de niet-kaneelgebruikers.

De onderzoekers lieten de studiedeelnemers 3 keer achter elkaar een serie van 4 getallen zien, en vroegen de proefpersonen daarna de getallen op te noemen. Deden ze dat dat goed, dan kregen ze per serie een punt. In totaal konden de studiedeelnemers dus maximaal 3 punten scoren.

Resultaten
De kaneelgebruikers scoorden een 2.9, de niet-gebruikers een 2.6.

De onderzoekers berekenden vervolgens het verband tussen de geheugenscores en alle gemeten variabelen. Toen ze hun gegevens corrigeerden voor alle mogelijke gemeten factoren, vonden ze twee factoren die de geheugenscores bepaalden: opleiding en kaneelgebruik.


Kaneel beschermt kortetermijngeheugen


Dat opleiding een positief effect op het kortetermijngeheugen heeft is niet zo raar. Hoger opgeleide mensen spreken hun kortetermijngeheugen nu eenmaal vaker aan, en trainen dat dus beter. Het positieve effect van kaneelgebruik was echter beduidend sterker.

Mechanisme
In kaneel zitten onder meer eugenol en cinnamaldehyde. Die stoffen remmen het enzym COX2 en remmen op die manier dus ook ontstekingsprocessen. Hetzelfde geldt voor twee andere kaneelcomponenten, trans-cinnamaldehyde en 2-methoxy-cinnamaldehyde. Die remmen ontstekingen door het remmen van Nfk-B.


Kaneel beschermt kortetermijngeheugen


Conclusie
"There is considerable potential for regular cinnamon usage to reduce the global burden of disease attributable to cognitive impairment and dementia", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutr Res. 2016 Apr;36(4):305-10.

Meer:
Kaneel reduceert migraine (3-8-2020)
Een half theelepeltje kaneel per dag houdt de glucosespiegel laag (10-11-2017)
Suppletie met kaneelextract vergroot spiermassa (11-10-2015)


Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers Bosbessensapkuur verbetert geheugen In twee weken een beter geheugen door creatine

Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers
Als vijftigplussers elke dag een supplement met een goed opneembare vorm van curcumine slikken, verbetert hun geheugen.

Bosbessensapkuur verbetert geheugen
Drink elke dag 2-3 glazen bosbessensap, en 12 weken later werkt je geheugen merkbaar beter.

In twee weken een beter geheugen door creatine
Creatine, overal verkrijgbaar en spotgoedkoop, is vooral bekend als een supplement voor bodybuilders, maar het stimuleert ook de werking van de hersencellen die zijn betrokken bij de werking van het geheugen.