Opgeladen: 12-5-2022
Opgeborgen in: Breinversterkers
Translation: How gardening improves brain function (13-5-2022)

Hoe tuinieren de werking van de hersenen verbetert

Tuinieren stimuleert de activiteit van groeifactoren die hersencellen gezonder maken en beter laten functioneren. Volgens een humaan onderzoek dat in 2019 verscheen in International Journal of Environmental Research and Public Health gebeurt dat ook bij 65-plussers die 20 minuten werken in een tuin.


Hoe tuinieren de werking van de hersenen verbetertStudie
Sin-Ae Park, een onderzoeker van Konkuk University in Zuid-Korea, liet 41 gezonde 65-plussers gedurende 20 minuten tuinieren. Wat de proefpersonen precies moesten doen, vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een leesbare versie.

Voor en na de tuiniersessie namen onderzoekers een beetje bloed af, en bepaalden daarin de concentratie brain-derived neurotrophic factor (BDNF), vascular endothelial growth factor (VEGF) en platelet derived growth factor (PDGF).

BDNF [ruimtelijke structuurformule hieronder] laat hersencellen nieuwe connecties vormen, VEGF stimuleert de vorming van nieuwe bloedvaatjes. PDGF laat bloedvaten groeien en speelt een rol in de overleving van hersencellen.

BDNF, VEGF en PDGF zijn alle drie actief in de hersenen, en dragen waarschijnlijk bij aan het op peil blijven van de cognitieve functies als mensen een hoge leeftijd bereiken.


Hoe tuinieren de werking van de hersenen verbetert


Hoe tuinieren de werking van de hersenen verbetertResultaten
Tuinieren had geen invloed op de concentratie VEGF. Tuinieren verhoogde wel de concentratie BDNF en PDGF in het bloed.


Hoe tuinieren de werking van de hersenen verbetertConclusie
"This study revealed the potential of a short-term gardening activity for memory improvement in senior individuals and provided scientific evidence of the therapeutic mechanisms of gardening for memory", schrijven de Koreanen.

Bron:
Int J Environ Res Public Health. 2019 Mar 2;16(5):760.

Meer:
Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt (10-1-2022)
Lichaam slijt sneller door zittende leefstijl (31-12-2020)
Leefstijl met veel beweging maakt je negen jaar jonger (5-6-2017)


Door gezonde leefstijl duurt mensenleven langer, met minder kwakkeljaren aan het eind Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kanker Fit en vitaal op hoge leeftijd dankzij anti-inflammatoire leefstijl

Door gezonde leefstijl duurt mensenleven langer, met minder kwakkeljaren aan het eind
De laatste jaren van een mensenleven zijn vaak van een minder goede kwaliteit. Ouderdomsgerelateerde aandoeningen maken allerlei dagelijkse activiteiten moeilijk of zelfs onmogelijk.

Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kanker
De leefstijl die mannen - en waarschijnlijk ook vrouwen - beschermt tegen kanker, maakt mannen naarmate ze ouder worden niet dikker, maar slanker en zorgt er tegelijkertijd voor dat ze fit blijven.

Fit en vitaal op hoge leeftijd dankzij anti-inflammatoire leefstijl
Hoeveel ontstekingsfactoren er in je lichaam circuleren, heb je gedeeltelijk zelf in de hand. Goede voeding en een gezonde leefstijl kunnen ervoor zorgen dat de activiteit van die factoren vermindert - waardoor de kans op hart- en vaatziekten, kanker en sterfte vermindert.