Opgeladen: 10-1-2022
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl
Translation: A healthy way of life | It is the sum of life style factors that counts (11-1-2022)

Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt

Een gezonde manier van leven is niet iets wat valt of staat met één ding. Een gezonde leefstijl is een combinatie van meerdere factoren, aldus een Koreaanse studie die verscheen in de Journal of Preventive Medicine and Public Health. Het is het uiteindelijk het totaal van leefstijlfactoren dat een manier van leven gezond maakt. Of ongezond.


Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt


Studie
In 2012 publiceerden onderzoekers van Seoul National University een epidemiologische studie, waaraan zij 14533 mannen van 40-59 jaar volgden van 1993 tot 2008. In die periode overleden 990 studiedeelnemers.

De onderzoekers probeerden vervolgens verbanden te vinden tussen de kans op overlijden en de leefstijl van de studiedeelnemers. De onderzoekers hadden een beeld van de leefstijl van die studiedeelnemers omdat de mannen, toen de studie begon, vragen hadden beantwoord over hun leefstijl. Daarbij zaten vragen over hun opleiding, BMI, insulineresistentie, slaapgewoonten, hoeveelheid lichaamsbeweging en rook- en drinkgewoonten.

Individuele factoren
Aan de hand van de antwoorden gaven de onderzoekers de mannen een score tussen de 0 en de 28. De figuur hieronder vertelt hoe de onderzoekers de scores berekenden - en trouwens ook het effect van die individuele factoren op de kans op overlijden.

De belangrijkste factor was leeftijd, de op 1-na-belangrijkste was roken. Rokers hadden bijna 2 keer meer kans om te overlijden dan niet-rokers.

Voor eigenlijk alle andere factoren gold dat hun effect gering was.


Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt


Alle factoren
De mannen met de hoogste totaalscores hadden tijdens de studie bijna 17 keer meer kans om te overlijden dan de mannen met de laagste scores.


Combinatie van vitamine D3, vitamine B12 en magnesium houdt covidpatient uit de IC


Combinatie van vitamine D3, vitamine B12 en magnesium houdt covidpatient uit de IC


Conclusie
"In this prospective cohort study, smoking, drinking alcohol, physical exercise, sleep hours, education level, and BMI were associated with premature mortality", schrijven de Koreanen.

"When combined, there was a strong trend towards increased mortality risk as the score increased. This finding suggests that modifiable risk factors, such as smoking, drinking, and physical activity, have considerable impacts on premature mortality."

"Interventions for patients at a high risk of premature mortality should stress various preventative measures that consider combined health behaviors."

Bron:
J Prev Med Public Health. 2012 Jan;45(1):14-20.

Meer:
Eet paddenstoelen en leef langer (5-1-2022)
Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen (18-12-2021)
Fietser leeft langer (4-10-2021)


Dit is de aller-aller-ongezondste voedingsgewoonte van allemaal | En dit is de aller-aller-gezondste...

Wil je langer leven? Eet meer groenten en fruit (zonder giftige stoffen, alstublieft)

Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken

Dit is de aller-aller-ongezondste voedingsgewoonte van allemaal
En dit is de aller-aller-gezondste...

Wil je langer leven? Eet meer groenten en fruit (zonder giftige stoffen, alstublieft)
Groenten en fruit zijn gezond. Als er tenminste geen agro-industriële gifstoffen zoals zware metalen of bestrijdingsmiddelen in zitten.

Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken
Overgewicht is niet gezond, en obesitas al helemaal niet. Als je meer weegt dan zou moeten, en probeert af te slanken, dan is dat dus alleen maar toe te juichen.