Opgeladen: 18-12-2021
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijl
Translation: Men who want to live longer should exercise more (19-12-2021)

Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen

Hoe meer energie zestigplussers verbruiken door te bewegen, hoe groter de kans dat ze over elf jaar nog in leven zijn. Volgens een Braziliaans onderzoek is bewegen vooral voor mannen in die leeftijdscategorie van levensbelang.


Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen


Studie
Braziliaanse epidemiologen publiceerden in 2015 een studie in Clinical Interventions in Aging waarin ze 1378 zestigplussers elf jaar volgden. De studiedeelnemers woonden allemaal in de stad Bambui.

De studie begon in 1997, en liep door tot 2007. Bij de aanvang van het project bepaalden de onderzoekers de leefstijl van de participanten.

Bij die beschrijving besteedden Brazilianen veel aandacht aan lichaamsbeweging. Ze vroegen de participanten hoe vaak en veel ze wandelden, trappen liepen, zware dingen droegen, vloeren en ramen schoonmaakten, zwommen, dansten, fietsten, klusten, aan teamsport deden, trainden op een sportschool, tuinierden of paardreden.

Wandelen was trouwens de belangrijkste vorm van lichaamsbeweging.

Vervolgens bepaalden de onderzoekers hoeveel energie de studiedeelnemers door lichaamsbeweging verbruikten. Aan de hand daarvan verdeelden ze de participanten in 3 even grote groepen [tertielen of, in het Engels, tertiles].

Resultaten
In het tertiel dat het minste bewoog was 35 procent van de mannen na 11 jaar nog in leven. Bij de vrouwen was dat ongeveer 70 procent.


Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen


Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen


Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen


In het tertiel met de meeste lichaamsbeweging was na 11 jaar 70 procent van de mannen nog in leven. Bij de vrouwen was dat meer dan 77 procent. Hoewel in de meeste studies lichaamsbeweging een significant positief gezondheidseffect heeft op zowel vrouwen als mannen, was dat in dit onderzoek alleen het geval bij mannen.

Conclusie
"The findings in this study showed that seks is an important effect modifier in the association between energy expenditure and mortality risk among older Brazilian adults", schrijven de onderzoekers. "This protective effect of physical activity was only found in men."

"It was possible to observe the effect of physical activity on reducing mortality risk, and there was a significant interaction between sex and energy expenditure, which should be considered in the analysis of this association in various populations."

Bron:
Clin Interv Aging. 2015 Apr 16;10:751-8.

Meer:
Beweging als longevity drug | Meer is beter (31-8-2019)
Krachttraining voor snelheid verlengt levensduur (16-4-2019)
Hoe fitte mannen zichzelf beschermen tegen hartaanvallen (24-3-2019)


Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer Sprinters verouderen langzamer Hoe meer je nu beweegt, hoe groter je kans op een perfecte gezondheid over tien jaar

Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer
Nog nooit is het effect van fitheid zo grondig onderzocht als in deze Amerikaanse studie.

Sprinters verouderen langzamer
Duurtraining en intervaltraining verlengen de levensduur, schreven we een maand geleden.

Hoe meer je nu beweegt, hoe groter je kans op een perfecte gezondheid over tien jaar
Als je nu gezond bent, dan wil je waarschijnlijk graag dat je dat over 10 jaar nog steeds bent.