Opgeladen: 5-1-2022
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Levensverlenging & leefstijl
Translation: Eat mushrooms and live longer (6-1-2022)

Eet paddenstoelen en leef langer

In veel culturen zijn eetbare paddenstoelen health foods. Da's terecht, blijkt uit een epidemiologische studie en een metastudie die zijn verschenen in Nutrition Journal. Als je paddenstoelen eet, leef je waarschijnlijk langer dan als je geen paddenstoelen eet.


Eet paddenstoelen en leef langer


Epidemiologische studie
Djibril Ba, een epidemioloog van Penn State College of Medicine, analyseerde de gegevens van 30378 Amerikanen die tussen 2003 en 2015 hadden meegewerkt aan de National Health and Nutrition Examination Survey. Toen de studie begon hadden de studiedeelnemers verteld hoe hun leefstijl eruitzag, en in 2015 bepaalden de onderzoekers welke studiedeelnemers nog in leven waren.

Toen Ba de invloed van alle mogelijke andere factoren met statistische trucs had weggepoetst, zag hij dat de studiedeelnemers die wel eens paddenstoelen aten 16 procent minder kans hadden om te overlijden dan de studiedeelnemers die nooit paddenstoelen aten. Het verband was niet significant, maar de trend was duidelijk.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Eet paddenstoelen en leef langer


Metastudie
Ba verzamelde andere epidemiologische studies naar het verband tussen aan de ene kant de consumptie van paddenstoelen en aan de andere kant de kans op overlijden. Hij vond er, zijn eigen studie van hierboven meegerekend, 5.

Toen Ba de uitkomsten van de 5 studie bij elkaar veegde en opnieuw analyseerde, zag hij dat het consumeren van eetbare paddenstoelen de kans op overlijden met 6 procent verminderde.


Eet paddenstoelen en leef langer


De inname van paddenstoelen was te laag om een verband te vinden tussen de hoeveelheid paddenstoelen in het dieet en mortaliteit. Anders dan in landen als China en Japan eten Westerlingen maar hele kleine hoeveelheden paddenstoelen. De doorsnee-westerling die paddenstoelen eet, verorbert wekelijks een omelet met een paar stukjes champignon.

Dat is wel errug weinig.

Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom het levensverlengende effect dat Ba vond beperkt was.

Bron:
Nutr J. 2021 Sep 21;20(1):80.

Meer:
Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker (3-10-2021)
Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen (30-7-2021)
Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker (26-7-2021)


Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie

Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol

Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever

Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie
Eetbare paddenstoelen als de champignon, de shiitake en de oesterzwam beschermen tegen dementie.

Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol
Als je elke dag 150 gram verse oesterzwammen eet, neemt je gevoeligheid voor insuline toe en neemt de hoeveelheid triglyceriden en 'slecht cholesterol' in je bloed af.

Elke gram paddenstoel vermindert de kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie
We hebben al een paar keer geschreven over epidemiologische studies waarin een voedingspatroon met veel paddenstoelen beschermt tegen borstkanker.