Opgeladen: 26-7-2021
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Paddenstoelen, Borstkanker
Translation: Meta-study confirms protective effect of edible mushrooms against cancer (26-7-2021)

Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker

Als je gemiddeld elke dag 20 gram paddenstoelen zoals oesterzwammen, shiitake of champignons eet, is de kans dat je kanker zult krijgen 45 procent kleiner dan als er nooit of bijna nooit eetbare paddenstoelen op je bord komen.

Metastudie bevestigt beschermende werking champignons en andere paddenstoelen tegen kanker

Studie
Onderzoekers van Penn State College of Medicine verzamelden 17 eerder verschenen epidemiologische studies naar het verband tussen kanker en de consumptie van eetbare champignons. Ze veegden de uitkomsten van die studies samen, en analyseerden die opnieuw.

Resultaten
Toen de onderzoekers de studiedeelnemers met de hoogste inname van paddenstoelen vergeleken met die met laagste inname, zagen ze dat de eerstgenoemde groep significant minder vaak kanker kreeg dan de laatstgenoemde groep.


Metastudie bevestigt beschermende werking champignons en andere paddenstoelen tegen kanker


Uitgesplitst naar kankertype waren de aanwijzingen het sterkste voor een beschermende werking van paddenstoelen tegen borstkanker. Dat komt waarschijnlijk niet omdat paddenstoelen niet tegen die andere kankertypes zouden beschermen, vermoeden de onderzoekers. Er zijn gewoon meer borstkankerstudies, zodat de wetenschappelijke onderbouwing gewoon beter is.

Je ziet hieronder het verband tussen inname en de kans op kanker. Bij een inname van gemiddelde 20 gram paddenstoelen per dag is de kans op kanker 45 procent minder dan bij een inname van 0 gram.


Metastudie bevestigt beschermende werking champignons en andere paddenstoelen tegen kanker


Metastudie bevestigt beschermende werking champignons en andere paddenstoelen tegen kanker


De onderzoekers vonden geen aanwijzingen voor publicatiebias, vertelt de figuur hierboven. Er zijn dus waarschijnlijk weinig studies met tegenvallende resultaten in een bureaula blijven liggen. Wel vinden ze de kwaliteit van vrij veel studies niet om over naar huis te schrijven.

Mechanisme
Wijzelf hebben in het verleden relatief vaak bericht over de immunomodulerende effecten van eetbare paddenstoelen. Vezels in eetbare paddenstoelen maken immuuncellen agressiever, waardoor kankercellen minder kans hebben. De onderzoekers noemen daarnaast ook een andere component. Zij vermoeden dat ergothioneïne, een zwavelhoudend aminozuur met een antioxidantwerking, een rol van betekenis speelt in de kankerremmende werking van paddenstoelen.

Paddenstoelen zoals champignons bevatten ergothioneïne in een opneembare vorm. [Prev Med. 2012 May;54 Suppl:S75-8.] Mensen kunnen ergothioneïne niet aanmaken, maar voedingswetenschappers hebben ontdekt dat de stof gewrichten soepel houdt, de veroudering van de hersenen vertraagt en nog een keur van andere positieve effecten heeft. Volgens Bruce Ames, de geestelijk vader van de Triage-theorie, is ergothioneïne een longevity vitamin. [Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Oct 23;115(43):10836-44.]

Conclusie
"Our findings may have important public health implications in the prevention of chronic diseases and mortality", schrijven de onderzoekers. "In addition, the results are useful for policy makers, contributing to increasing public awareness about the role of the diet on health, and potential protective effects of mushrooms in lowering the risk of cancer."

Bron:
Adv Nutr. 2021 Mar 16:nmab015. doi: 10.1093/advances/nmab015.

Meer:
Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coördinatievermogen (8-4-2021)
Preventie van virusinfecties door oesterzwamglucanen (8-3-2020)
Eetbare paddenstoelen houden huid jong (27-1-2020)


Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen Elke gram paddenstoel vermindert de kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie Paddenstoelen beschermen (heel) misschien tegen kanker

Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen
Een dieet met relatief veel ordinaire champignons beschermt misschien tegen kanker. Dierstudie.

Elke gram paddenstoel vermindert de kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie
We hebben al een paar keer geschreven over epidemiologische studies waarin een voedingspatroon met veel paddenstoelen beschermt tegen borstkanker. Echte bewijzen leveren die studies niet.

Paddenstoelen beschermen (heel) misschien tegen kanker
Dat suggereert een al wat oudere en kleine epidemiologische studie die Zuid-Koreaanse onderzoekers in 2008 publiceerden in de International Journal of Cancer.