Opgeladen: 8-4-2021
Opgeborgen in: Breinversterkers, Dementie & Alzheimer, Paddenstoelen
Translation: Getting older? Belly button mushrooms improve motor coordination (9-4-2021)

Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coördinatievermogen

Ouderen die elke dag 2-4 gewone champignons eten, verminderen de kans dat ze hun evenwicht verliezen en vallen en als gevolg daarvan misschien een bot breken. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie in 2015 publiceerden in Nutrition Research.


Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coordinatievermogen


Champignons
Eetbare paddenstoelen zoals de alledaagse champignons hebben legio positieve gezondheidseffecten waarvan alleen de goed ingelichte lezers van dit gratis webmagazijn weet hebben. Paddenstoelen activeren het immuunsysteem, houden de huid jong, verbeteren de cholesterolhuishouding en remmen de veroudering van de hersenen.

Fundamentele wetenschappers meten de veroudering van de hersenen met onder meer de rotarod. Je ziet er eentje hieronder.


Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coordinatievermogen


Oudere hersenen werken dikwijls minder snel dan jonge, en hoe meer hun hersenen zijn verouderd, hoe eerder proefdieren van de draaiende as van een rotarod zal vallen.

De farmaceutische industrie gebruikt de rotarod om met dierstudies te kunnen bepalen of medicijnen versuffend werken. Hoe eerder een labmuis of labrat naar beneden kukelt van de draaiende as, hoe versuffender de werking van een medicijn.

Andersom is een middel dat ervoor zorgt dat proefdieren langer op de draaiende as kunnen balanceren misschien interessant als stimulant, smartdrug of noötropicum.

Studie
De onderzoekers gaven labratten gedurende 8 weken standaardvoer, of voer dat voor respectievelijk 0.5, 1, 2 of 5 procent uit gedroogd champignonpoeder bestond. Als de ratten mensen waren geweest die verse champignons hadden gekregen, hadden ze dagelijks 42.5, 85, 170 of 450 gram champignon geconsumeerd.

Resultaten
De ratten gingen niet minder eten door het champignonpoeder. Ze verloren ook geen lichaamsgewicht.


Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coordinatievermogen


Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coordinatievermogen


Het equivalent van een inname van 42.5 - 85 gram champignon verlengde de tijd dat de ratten op de as konden blijven zitten. Dat zie je hierboven. Dat komt neer op 2 tot 4 wat grotere gewone witte champignons. Je zou de die 42.5 - 85 gram ook kunnen binnenkrijgen in de vorm van kastanjechampignons, babychampignons of portabella's. Allemaal Agaricus bisporus.

Vraag
Beoefenaren van disciplines waarbij reactiesnelheid en coördinatievermogen relevant zijn, zoals vechtsporters, merken vaak dat ze langzamer worden als de jaren gaan klimmen. Zou het toevoegen van champignons aan hun dieet voor hen interessant zijn?

Bron:
Nutr Res. 2015 Dec;35(12):1079-84.

Meer:
Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie (26-10-2019)
Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen (30-12-2018)
Humane studie: Yambushitake is een breinbooster (28-2-2018)


Paar gram choline verbetert coordinatievermogen Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid Gebruik gember, denk sneller

Paar gram choline verbetert coördinatievermogen
Omdat de onderzoekers vermoedden dat meer acetylcholine synoniem is met een beter coördinatievermogen, lieten ze een paar dozijn studenten bij verschillende gelegenheden een behendigheidstest doen.

Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid
Suppletie met het adaptogene Rhodiola rosea vergroot je reactiesnelheid.

Gebruik gember, denk sneller
Door suppletie met gemberextract kun je sneller gegevens uit je geheugen oproepen en op basis daarvan beslissingen nemen.