Opgeladen: 26-10-2019
Opgeborgen in: Dementie & Alzheimer, Paddenstoelen
Translation: Edible mushrooms halve the risk of early-stage dementia (27-10-2019)

Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie

Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie
Eetbare paddenstoelen als de champignon, de shiitake en de oesterzwam beschermen tegen dementie. Psychologen van de National University of Singapore ontdekten dat zestigplussers hun kans op een vroege fase van dementie kunnen halveren als ze twee keer per week een portie van deze paddenstoelen eten.


Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie


Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 663 gezonde zestigplussers, die woonden in Singapore. De gegevens waren verzameld in de Singaporese Diet and Healthy Aging-studie.

De onderzoekers kenden de leefstijl van de studiedeelnemers. Bovendien hadden ze de uitslagen van mentale tests waarmee ze konden bepalen welke studiedeelnemers leden aan een voorstadium van dementie [mild cognitive impairment]. Dat waren er 90.

Resultaten
Er was een verband tussen de inname van eetbare paddenstoelen en dementie. Hoe vaker de studiedeelnemers paddenstoelen aten, hoe geringer hun kans op dementie.


Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie


In de figuur hierboven staat 1 mushroom consumption voor een portie van 150 gram. De meest gegeten paddenstoelen waren de witte champignon, de shiitake en de oesterzwam.

Bij een inname van 2 consumpties eetbare paddenstoelen per week, halveerde de kans op mild cognitive impairment. [Figuur]

Conclusie
"Using community-based data in Singapore, we found that mushroom consumption was associated with reduced odds of mild cognitive impairment", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen. "Based on current evidence, we propose that mushroom consumption could be a potential preventive measure to slow cognitive decline and neurodegeneration in aging."

Bron:
J Alzheimers Dis. 2019;68(1):197-203.

Meer:
Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen (30-12-2018)
Humane studie: Yambushitake is een breinbooster (28-2-2018)


Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol Waarom je minder vaak ziek bent als je elke dag 100 gram champignons eet

Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet
Als je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, remt een voedingspatroon met veel shiitakes misschien de groei van je vetlagen. Dierstudie.

Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol
Dat ontdekten voedingswetenschappers van het Birdem-ziekenhuis in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

Waarom je minder vaak ziek bent als je elke dag 100 gram champignons eet
Eet je elke dag een ons champignons, dan produceert je lichaam meer van een antilichaam dat bescherming biedt tegen alle virus- en bacterietypes.