Opgeladen: 17-8-2019
Opgeborgen in: Afslanken, Afslanksupplementen, Paddenstoelen
Translation: During a caloric overload, shiitake reduces the increase in body fat (18-8-2019)

Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet

Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet
Als je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, remt een voedingspatroon met veel shiitakes misschien de groei van je vetlagen. Of anders suppletie met een extract van shiitakes. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van het Hadassah-Hebrew University Medical Center in Jerusalem publiceerden in BMC Gastroenterology.

Studie
De onderzoekers experimenteerden gedurende 25 weken met mannelijke C57BL/6-muizen. De onderzoekers mestten de muizen vet, en verdeelden ze in 4 groepen.

Eén van die groepen was de controlegroep, waarin de muizen geen bioactieve stoffen kregen [Control].

Een andere groep kreeg drie keer per week een dosis vitamine D [Vit D] terwijl de muizen in een andere groep drie keer per week een extract van shiitakes kregen [LE].

Weer een andere groep kreeg drie keer per week shiitake-extract met een verhoogd gehalte aan vitamine D [LE + Vit D]. Dat extract was gemaakt van shiitakes die waren bestraald met ultraviolet licht. Daardoor neemt de concentratie vitamine D2 in de shiitakes toe.

Als de muizen in LE en de LE + Vit D-groepen mensen waren geweest, hadden ze drie keer per week 1500-2000 milligram shiitake-extract gekregen. De samenstelling van de extracten zie je hier.

In dit stukje kijken we vooral naar het niet-bestraalde shiitake-extract. Het verschil tussen de effecten van de beide extracten is trouwens klein.

Resultaten
Toen de 25 weken voorbij waren, waren de muizen die shiitake-extract hadden gekregen slanker dan de muizen in de controlegroep. In ieder geval als een organisme meer energie consumeert dan het verbruikt, remt shiitake dus de groei van vetreserves.


Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet


Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet


Suppletie met shiitake maakte de muizen ook gezonder, bleek uit analyse van hun bloed. Daarin vonden de onderzoekers minder 'slecht cholesterol' LDL, minder triglyceriden, een gunstigere LDL:HDL-ratio en minder glucose.

Klik op de figuur hierboven voor een grotere versie.

Overgewicht en obesitas kunnen schadelijk zijn voor de lever. Suppletie met shiitake verminderde de mate van leververvetting, en verlaagde de concentratie van de leverenzymen AST, ALT en CGT in het bloed van de proefdieren. AST, ALT en CGT zijn merkers voor leverschade.


Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet


Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat de figuur hierboven [klik erop voor een grotere versie] in ieder geval een deel van het antiobesogene effect van shiitake verklaart. Suppletie met het paddenstoelenextract verlaagde de concentratie van ontstekingseiwitten als interleukine-1-alpha en interleukine-1-bèta. Die ontstekingseiwitten verminderen het vermogen van spieren om glucose op te nemen.

Tegelijkertijd is er een trend dat shiitake de concentratie TGF-bèta in het bloed van de proefdieren verhoogt. Bij obesitas neemt de activiteit van TGF-bèta af. Er zijn aanwijzingen dat dit effect de groei van de vetlagen verder aanjaagt.

Sponsor
De onderzoekers werden niet gesponsord door paddenstoelenkwekers of een producent van supplementen. Ze kregen hun geld van de Israëlische overheid.

Bron:
BMC Gastroenterol. 2017 Nov 28;17(1):130.

Meer:
Als je veel calorieën eet, voorkomen shiitakes dat je dik wordt (26-11-2018)
Afslanken gaat sneller met champignons (11-3-2018)


Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank Afslanken met rooibos?

Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen
Als je probeert af te slanken, dan kan de vervanging van ongezonde snacks door gedroogde pruimen er misschien voor zorgen dat je betere resultaten boekt.

Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank
Als dikke mensen proberen af te slanken door minder te eten en meer te bewegen, boeken ze meer succes als ze bij hun maaltijden water drinken in plaats van light-frisdrank.

Afslanken met rooibos?
Het drinken van rooibosthee kan misschien helpen voorkomen dat je dik wordt, en geeft heel misschien ook je afslankpogingen meer kans van slagen. In vitro-studie.