Opgeladen: 14-5-2017
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Choline
Translation: A couple of grams of choline improve coordination ability (4-7-2017)

Paar gram choline verbetert coördinatievermogen

Sporters die 70 minuten voor een wedstrijd of training 2 gram choline slikken mikken, schieten, trappen of slaan waarschijnlijk zuiverder. Dat suggereert een humane studie, die psychologen van de universiteit van Leiden publiceerden in Scientific Reports. Het verbeterde coördinatievermogen gaat gepaard met een afname van de reactiesnelheid - maar daar is misschien iets aan te doen.

Studie
Choline fungeert in het lichaam als een grondstof voor de neurotransmitter acetylcholine. Omdat de onderzoekers vermoedden dat meer acetylcholine synoniem is met een beter coördinatievermogen, lieten ze een paar dozijn studenten bij verschillende gelegenheden een behendigheidstest doen. Daarbij moesten de studenten met hun muis oplichtende punten aanklikken op een computerscherm.

De ene keer dronken de studenten 70 minuten voor hun test twee glazen sinaasappelsap met daarin 2 gram choline-bitartrate, de andere keer sinaasappelsap zonder choline.


Paar gram choline verbetert coordinatievermogenDe suppletie zorgde voor evenveel choline als "5 hard-boiled eggs or 250 g beef liver", lichten de onderzoekers toe. "The given amounts were well below the established 3.5 g recommended upper intake level for adults."

Het lichaam neemt vrije choline snel op. In dierstudies piekt de concentratie choline in het bloed al 30 minuten na inname, in de hersenen is al 40 minuten na inname de concentratie acetylcholine significant verhoogd - en die situatie houdt 50 minuten aan. [Life Sci. 1975 Apr 1;16(7):1095-102.] [Life Sci. 1975 Sep 15;17(6):975-80.]

Resultaten
De proefpersonen klikten dichter bij de punten op het scherm als ze choline hadden gekregen. Daar stond tegenover dat choline de reactietijd een beetje vertraagde.


Paar gram choline verbetert coordinatievermogenSuppletie met choline verminderde bovendien het aantal missers. Dat effect was alleen statistisch significant bij de proefpersonen die so-wie-so relatief goed scoorden op de test [Acc].

Conclusie
Paar gram choline verbetert coordinatievermogen
"The outcomes of this study may be of direct help to, for example, athletes who can benefit from improvements in motor coordination despite slower reaction times", speculeren de onderzoekers.

Als die atleten zich geen afname van de reactiesnelheid kunnen veroorloven, is voor hen misschien een combinatie interessant van choline met stoffen die de reactiesnelheid juist verhogen. Cafeïne, bijvoorbeeld. [J Psychopharmacol. 2017 Feb;31(2):222-32.] Al of niet in combinatie met ornithine. Of ornithine plus BCAA's. Of - doe es gek - cafeïne, BCAA's en ornithine.

Bron:
Sci Rep. 2015 Aug 14;5:13188.

Meer:
Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dag (3-3-2015)
Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt (2-2-2015)
Dierstudie: choline breekt vet af, bouwt spiermassa op (17-9-2003)


Meer slaap, snellere reactietijden & meer coordinatievermogen

Suppletie met een paar gram BCAA's, L-glutamic acid en arginine verbetert coordinatievermogen

Actieve leefstijl vermindert afname coordinatievermogen door veroudering

Meer slaap, snellere reactietijden & meer coördinatievermogen
Het effect van twee uur slaap per etmaal extra.

Suppletie met een paar gram BCAA's, L-glutamic acid en arginine verbetert coördinatievermogen
Japanse humane studie.

Actieve leefstijl vermindert afname coördinatievermogen door veroudering
Dierstudie. Lichaamsbeweging verlengt vooral de health span, en niet zozeer de life span.