Opgeladen: 28-11-2019
Opgeborgen in: Choline & choline-analogen, Afslanksupplementen
Translation: Lose fat faster with 2 g choline per day (5-5-2015)

Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dag

Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dag
Suppletie met 2 gram choline per dag versnelt het gewichtsverlies tijdens een dieet met weinig calorieën. Dat concluderen onderzoekers van Zagazig University in Egypte, die vrouwelijke vechtsporters een week choline gaven.

Choline
De Egyptenaren vroegen zich suppletie met choline [structuurformule hiernaast] een alternatief is voor suppletie met cafeïne. Cafeïne is een effectief afslanksupplement, maar niet iedereen reageert even goed op de doses die nodig zijn voor vetverlies.

Choline is een vitamineachtige stof, die het lichaam in kleine hoeveelheden aanmaakt en waarvan we dagelijks ongeveer 400-550 mg via onze voeding moeten binnenkrijgen.

Choline zit in eierdooiers, scheldpieren en vlees. Choline is een bouwsteentje van celmembranen, de neurotransmitter acetylcholine, en speelt een rol bij de omzetting van vetzuren in energie.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 22 vrouwelijke vechtsporters - de vrouwen deden aan judo of taekwondo. De onderzoekers gaven de helft van hun proefpersonen twee keer per dag een capsule met 1 gram choline. De andere helft kreeg een placebo.

De vrouwen hadden een wedstrijd in het vooruitzicht, en volgden waarschijnlijk een caloriearm dieet. De onderzoekers geven echter geen informatie over de voeding van de vrouwen.

Resultaten
Het vetpercentage van de vrouwen in de experimentele groep zakte twee keer sneller dan in de controlegroep. Dat effect was statistisch significant.


Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dag


Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dagDe BMI van de vrouwen zakte in beide groepen. Die daling verliep op het oog sneller in de experimentele groep, maar volgens de statistiekprogramma's van de Egyptenaren was het effect van de choline-suppletie op de afname van de BMI niet statistisch significant.

In de dieetweek verminderde de spierkracht van de vrouwen in beide groepen niet.


Vet verliezen gaat sneller met twee gram choline per dagConclusie
"Choline supplementation in female taekwondo and judo athletes can improve lipid metabolism and encourages rapid body mass reduction", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Hum Kinet. 2014 Apr 9;40:77-82.

Meer:
Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt (2-2-2015)
Dierstudie: choline breekt vet af, bouwt spiermassa op (19-9-2003)


Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie

Verhoog je dagelijkse inname van choline, verminder je kans op Alzheimer

Meer choline en betaine in je voeding betekent meer spieren en minder vet

Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie
Volgens een epidemiologisch onderzoek dat Finse epidemiologen publiceerden in de American Journal of Clinical Nutrition beschermt fosfatidylcholine, een vorm van choline in eieren en vlees, tegen dementie.

Verhoog je dagelijkse inname van choline, verminder je kans op Alzheimer
Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan Arizona State University, formuleren die hypothese op basis van hun experimenten met muizen.

Meer choline en betaïne in je voeding betekent meer spieren en minder vet
Niet alleen de inname van eiwitten bepaalt mee hoeveel spieren en lichaamsvet mensen hebben. Ook de inname van choline en betaïne speelt een rol van betekenis, ontdekten Canadese epidemiologen.