Opgeladen: 2-10-2019
Opgeborgen in: Dementie & Alzheimer, Choline, Cerebrogenics
Translation: Phosphatidylcholine, a choline analog in eggs and meat, protects against dementia (3-10-2019)

Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie

Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie
Twee dagen geleden schreven we over een dierproef waarin suppletie met choline muizen beschermde tegen Alzheimer. Volgens een epidemiologisch onderzoek dat Finse epidemiologen publiceerden in de American Journal of Clinical Nutrition heeft fosfatidylcholine, een vorm van choline in eieren en vlees, hetzelfde effect in mensen.Studie
De onderzoekers volgden 2497 Finse mannen ongeveer 22 jaar. Toen de studie in 1984-1989 begon, waren de mannen 42-60 jaar. Toen de studie afliep, hadden artsen bij 337 mannen dementie vastgesteld.

De gemiddelde studiedeelnemer consumeerde dagelijks 431 milligram choline. Daarvan was 188 milligram aanwezig in de vorm van fosfatidylcholine.

Zuivel, vlees en eieren leverden respectievelijk 27, 24 en 18 procent van de choline. Eieren en vlees waren de belangrijkste bronnen van fosfatidylcholine, en leverden respectievelijk 39 en 37 procent van de fosfatidylcholine in het dieet.

Resultaten
Er was geen verband tussen de inname van choline en de kans op dementie. De inname van fosfatidylcholine hing daarentegen wel samen met dementie: de groep met de hoogste inname van fosfatidylcholine had 28 procent minder kans op dementie dan de mannen met de geringste inname.


Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie

Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie


Vier jaar nadat de studie was begonnen, testten de onderzoekers de cognitieve vermogen van 482 studiedeelnemers.

Op de verbal fluency test, waarbij mensen in een kort tijdsbestek zoveel mogelijk woorden in een bepaalde categorie moeten opnoemen, en de trail making test, waarbij proefpersonen in een zo'n kort mogelijke tijd een aantal punten op een logische manier met elkaar moeten verbinden, scoorden de mannen die relatief veel fosfatidylcholine consumeerden beter dan de mannen met een relatief lage inname van fosfatidylcholine.


Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie

Vorm van choline in eieren en vlees beschermt tegen dementie


Conclusie
"Higher phosphatidylcholine intake was associated with lower risk of incident dementia and better cognitive performance in men in eastern Finland", vatten de onderzoekers samen.

"However, this is just one observational study, and we need further research before any definitive conclusions can be drawn", voegt eerste auteur Maija Ylilauri daar in een persbericht nog aan toe. [sciencedaily.com August 6, 2019]

Bron:
Am J Clin Nutr. 2019 Jul 30. pii: nqz148. doi: 10.1093/ajcn/nqz148. [Epub ahead of print].

Meer:
Verhoog je dagelijkse inname van choline, verminder je kans op Alzheimer (30-9-2019)
Cocktail van DHA, choline en uridine verbetert leerprocessen (27-9-2008)


Drie manieren om dementie en Alzheimer te voorkomen Elke dag een beetje cafeine vermindert de kans op dementie met een kwart Ketogeen dieet kan misschien dementie helpen voorkomen

Drie manieren om dementie en Alzheimer te voorkomen
Huwelijk, intensieve lichaamsbeweging en visvetzuren beschermen de hersenen tegen aftakeling.

Elke dag een beetje cafeïne vermindert de kans op dementie met een kwart
Als 65-plussers elke dag drie koppen koffie drinken is hun kans op dementie of andere vormen van mentale achteruitgang een kwart lager dan bij vrouwen die niet of nauwelijks cafeïne consumeren.

Ketogeen dieet kan misschien dementie helpen voorkomen
Amerikaanse onderzoekers van het Sanders-Brown Center on Aging experimenteerden met muizen.