Opgeladen: 22-10-2018
Opgeborgen in: Dementie & Alzheimer voorkomen & afremmen, Koolhydraatarm dieet
Translation: Ketogenic diet may help prevent dementia (23-10-2018)

Ketogeen dieet kan misschien dementie helpen voorkomen

Ketogeen dieet kan misschien dementie helpen voorkomen
Wie al op jonge leeftijd begint met een dieet met extreem weinig koolhydraten, kan misschien zijn hersenen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Dat vermoeden Amerikaanse onderzoekers van het Sanders-Brown Center on Aging, een onderdeel van de University of Kentucky. De onderzoekers experimenteerden met muizen.

Studie
De onderzoekers bestudeerden muizen die, toen het experiment begon, 12-14 weken oud waren. De helft van de muizen kreeg gedurende 16 weken standaardvoer [Control], de andere helft voer waarin bijna alle koolhydraten waren vervangen door vetten [KD].

Resultaten
Toen de onderzoekers MRI-scans van de hersenen van hun proefdieren maakten, zagen ze dat het ketogene dieet de bloedtoevoer naar de hersenen had vergroot.

Dat is positief. Met het klimmen van de jaren kunnen de bloedvaten die hersenweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien dichtslibben, waardoor hersencellen minder goed gaan functioneren.


Ketogeen dieet is goed voor de hersenen


In de bloedvaten in het hersenen zagen de onderzoekers dat het ketogene dieet het enzym eNOS activeerde. Dat enzym verwijdt bloedvaten.

Tegelijkertijd vergrootte het ketogene dieet de activiteit van het P-glycoprotein. Dat enzym voorkomt de vorming van amyloid-beta plaques in de hersenen. Die plaques verzieken hersencellen, en spelen een sleutelrol bij hersenziekten als Alzheimer.


Ketogeen dieet is goed voor de hersenen


Hoe een ketogeen dieet al die fraai effecten teweegbrengt, hebben de onderzoekers niet precies kunnen achterhalen. Ze vermoeden dat de microflora een rol speelt. Ze ontdekten dat het ketogene dieet de samenstelling van de microflora veranderde.

Conclusie
"We have demonstrated that a ketogenic diet enhanced neurovascular functions, which might be associated with the diet-induced changes in gut microbiome", vatten de onderzoekers samen.

"Our results indicate that a ketogenic diet may not only be beneficial in disease states, but also in healthy condition."

"These findings imply that dietary intervention started in early stages may evoke neuroprotective effects via neurovascular and gut microbiome changes."

"Future studies will be needed to further identify the mechanism linking brain and gut interactions for a ketogenic diet-induced neuroprotective effects in both healthy and disease states. Understanding nutritional effects on central and enteric nervous systems, and their interactions, has profound implications for neuroprotection in humans."

Bron:
Sci Rep. 2018 Apr 27;8(1):6670.

Meer:
Onderzoek onder 45-plussers: gezondere voeding betekent meer hersenen (22-5-2018)
Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie (4-10-2017)
Vierge-olijfolie beschermt misschien tegen dementie (26-6-2017)


Fitheid op middelbare leeftijd reduceert kans op dementie met negentig procent

Scans liegen niet - yoga beschermt tegen dementie

Scans liegen niet - yoga beschermt tegen dementie

Fitheid op middelbare leeftijd reduceert kans op dementie met negentig procent
Je bent veertig of ouder, en je wilt op latere leeftijd vooral niet dement worden. Wel, dat kan. En het is niet ingewikkeld.

Scans liegen niet - yoga beschermt tegen dementie
De beoefening van yoga kan er voor zorgen dat het vermogen te herinneren en te concentreren op peil blijft als de jaren gaan klimmen.

Scans liegen niet - yoga beschermt tegen dementie
Als je wilt voorkomen dat je op latere leeftijd dement wordt, moet je gewoon je hersenen blijven gebruiken als je ouder wordt.